Uitzending
Pauw & Witteman - 19-2-2008

19-2-2008

Pauw & Witteman

1676 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Erik van Muiswinkel, Jeroen van Merwijk en anderen zingen vanavond voor het eerst hun protestlied tegen de Olympische Spelen in China. Lulu Wang reageert hierop. Ook Sonja Bakker schuift aan. Verder aandacht voor de nasleep van de 'friendly fire incidenten' begin dit jaar in Uruzgan

Erik van Muiswinkel
Cabaretier Erik van Muiswinkel begon zijn protest tegen de Olympische Spelen in China eind vorig jaar. Hij schreef een brief in 'de Volkskrant' waarin hij sporters opriep niet naar Peking af te reizen. Later herhaalde hij die oproep in Pauw & Witteman. IOC-lid Hein Verbruggen en NOC*NSF-baas Erika Terpstra reageerden geprikkeld op Van Muiswinkel's initiatief. Zij menen dat de Spelen een positieve invloed op China en de mensenrechten zullen hebben. Volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties is de situatie de afgelopen jaren juist weer verslechterd. Bovendien menen de bestuurders dat sport en politiek strikt gescheiden moeten worden. Sporters gaan naar Peking om te sporten en niet om actie te voeren, is hun opvatting.
Van Muiswinkel is ondertussen steeds bozer geworden. Volgens hem hebben sporters bij uitstek een maatschappelijke functie.

Erik van Muiswinkel komt niet alleen vanavond. Hij neemt collega's Jeroen van Merwijk, Jack Spijkerman, Vincent Bijlo en Hans Dorrestijn mee. Samen geven zij vanavond de primeur van hun protestlied tegen de Olympische Spelen in Peking.

Lulu Wang
Schrijfster Lulu Wang kan zich in het geheel niet vinden in de actie van Erik van Muiswinkel. Wang ziet juist positieve ontwikkelingen voor China nu de Olympische Spelen daar worden gehouden. Eindelijk staan de milieuproblemen in China op de agenda. Als de smog die Peking vaak teistert niet nadelig zou zijn voor sportprestaties dan stonden de Chinese milieuproblemen nu nog niet op de agenda. Ook denkt Wang dat veel arme Chinezen beter zullen worden van de Olympische Spelen. Die zullen namelijk een extra stimulans zijn voor de Chinese economie.

Sonja Bakker
Dieetgoeroe Sonja Bakker was vorig jaar de best verkopende Nederlandse auteur. Van 'Bereik én behoud je ideale gewicht' gingen niet minder dan 554.908 exemplaren over de toonbank. Nederland ging dus al plat voor Bakker. Nu is ze van plan Groot-Brittannië te veroveren. Maar kan het 'Sonja Bakkeren' de strijd aan met de super-Britse 'fish and chips'

Friendly fire Uruzgan
Vanavond aandacht voor de nasleep van de 'friendly fire' incidenten in Uruzgan op 12 en 13 januari jongstleden. Toen kwamen twee Nederlandse militairen en twee Afghaanse militairen om het leven en raakte een Nederlandse soldaat zwaar gewond. Uit een onderzoek van Defensie dat vandaag naar de Tweede Kamer werd gestuurd, blijkt dat tijdens de betreffende operatie een aantal zaken verkeerd ging. Als tactische procedures beter waren opgevolgd, zouden de Nederlandse militairen niet door eigen vuur zijn geraakt.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 19 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Jack Spijkerman, Erik van Muiswinkel, Hans Dorrestijn, Jeroen van Merwijk, Lulu Wang, Vincent Bijlo en Sonja Bakker. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie