Uitzending
Pauw & Witteman - 13-2-2008

13-2-2008

Pauw & Witteman

1331 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Bernice Notenboom, Jeroen Dijsselbloem, Doekle Terpstra en Gerard van Vliet

Bernice Notenboom
Op 3 december vorig jaar vertrok avontrier Notenboom met een klein team vanaf de Antarctische Ronne ijsschots om op ski's de Zuidpool te bereiken. Een tocht van zo'n 900 kilometer over een winderige ijskoude poolvlakte. Eerder in 2007 trok ze op die manier al door Siberië en over de Noordpool. Met haar expedities wil Notenboom de aandacht vestigen op het veranderende klimaat. Ze Toen ze vanaf de Zuidpool naar Nederland belde was het bij haar vijf graden boven nul terwijl het in Nederland tien graden vroor.

Jeroen Dijsselbloem
"De overheid heeft kerntaak, het zeker stellen van deugdelijk onderwijs, ernstig verwaarloosd. Grote risico’s genomen met kwetsbare leerlingen. Verantwoordelijke bewindslieden vertoonden een tunnelvisie. Wetenschappelijke onderbouwing ‘nieuwe leren’ ontbreekt grotendeels". Het is slechts een kleine greep uit het eindrapport dat Jeroen Dijsselbloem vandaag presenteerde. Daarmee zit het werk van de tijdelijke commissie parlementair onderzoek onderwijsvernieuwingen erop. PvdA-Tweede-Kamerlid Dijsselbloem was commissievoorzitter. In een paar maanden tijd behandelde zijn commissie grote onderwerpen als 'tweede fase', 'het nieuwe leren' en het 'studiehuis'. Er werden talloze deskundigen, betrokkenen en voormalige bewindslieden verhoord, waaronder Tineke Netelenbos, Jo Ritzen en Jacques Wallage (allen PvdA).

Doekle Terpstra
Twee weken geleden werd Doekle Terpstra door minister Ter Horst gevraagd te bemiddelen in het CAO-conflict dat ze had met de politiebonden. Terpstra ging de uitdaging aan en sloot zich op in een Doorns kasteel met acht onderhandelaars van de politiebonden en twee topambtenaren. Na individuele gesprekken ging de bemiddelaar op zoek naar openingen en kreeg alle partijen weer met elkaar om de tafel. Uiteindelijk deed Terpstra een voorstel dat vandaag door Ter Horst werd overgenomen en aan de politiebonden voorgelegd. Het eindbod van de minister behelst onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent per februari 2008 en in januari 2009 een verhoging met 3,3 procent. Of de bonden met het bod akkoord gaan is nog geen uitgemaakte zaak. Zij leggen het eerst voor aan hun leden.

Gerard van Vliet
Van Vliet is gemeenteraadslid voor de Burger Partij Amersfoort en hij is initiatiefnemer van het optreden van Johan Heesters in het plaatselijke theater komende zaterdag. De komst van Heesters is inmiddels omstreden. Tegenstanders menen dat Heesters innige banden onderhield met het naziregime. Na een interview van Heesters met 'de Volkskrant' is Van Vliet de gangen van Heesters nagegaan. Van Vliet concludeerde dat Heesters naïef was, maar niet 'fout'. Het raadslid meent dat Heesters' "unieke carrièrepad" om "positieve redenen" veel meer aandacht verdient.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 13 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Doekle Terpstra, Jeroen Dijsselbloem en Gerard van Vliet. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie