14-2-2008
1805 x bekeken | 0 reacties
Vanavond te gast bij Pauw en Witteman: onder anderen Doeschka Meijsing, Job Cohen en Hein Gooszen
Doeschka Meijsing
Auteur Doeschka Meijsing voltooide onlangs een boek over de liefde, of beter gezegd over het faillissement daarvan. In de sterk autobiografische roman ‘Over de liefde’ wordt de vrouwelijke hoofdpersoon Pip verlaten door Jula, ook een vrouw. Pip heeft geen idee wat de beweegreden van Jula zijn voor het beëindigen van de relatie en belandt op de rand van een depressie. Vervolgens krijgt Pip een ernstig ongeluk, waardoor ze haar geheugen goeddeels kwijtraakt. Haar zoektocht om haar geheugen weer in te vullen brengt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was.
Hein Gooszen
Op 23 januari 2008 maakte het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) bekend dat er bij een experimentele behandeling van patiënten met acute alvleesklierontsteking 24 mensen waren overleden. Dat aantal was veel hoger dan verwacht en aangenomen werd dat toegediende probiotica de oorzaak waren. De experimentele behandeling maakte deel uit van een onderzoek waar 296 patiënten bij betrokken waren. Vandaag worden de resultaten van het onderzoek in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet gepresenteerd en geanalyseerd. Hoofdonderzoeker Hein Gooszen benadrukt in The Lancet dat de hoge sterfte niet kan worden toegeschreven aan toeval, zoals sommige medici en statistici beweerd hebben. Hij geeft aan dat het groot aantal doden rechtstreeks te maken heeft met het toedienen van probiotica. In de groep ‘probiotica’ trof het UMCU bij 9 slachtoffers een afgestorven darm aan. Dat dode stuk darm is te linken aan probiotica. In de placebogroep werd er geen afgestorven darm aangetroffen.
Job Cohen
De Telegraaf kopte op de voorpagina dat het volgens Job Cohen ‘geen probleem is om een vrouw geen hand te geven’. Hij deed de uitspraak naar aanleiding van vragen over een straatcoach, een orthodoxe moslim, die vrouwen de hand niet wilde schudden.
Cohen stelt echter dat het hier géén ambtenaar betreft (de man is in dienst van een stichting) en dat het een uitzonderingsgeval betreft. Hij vindt wel degelijk dat iedereen elkaar de hand schudt. Alle ambtenaren schudden handen van vrouwen. Cohen vindt dat het citaat totaal uit context getrokken is en dat de zaak enorm wordt opgeblazen. Hij vindt dat dit de laatste tijd steeds vaker gebeurt. Slechts een heel klein aantal mensen draagt een burka of schudt geen vrouwenhanden, maar toch ontstaat er steeds grote maatschappelijke onrust over, waarin de discussie zich steevast richt op onderbuikgevoelens.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 14 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Job Cohen en Doeschka Meijsing. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.