Uitzending
Pauw & Witteman - 18-2-2008

18-2-2008

Pauw & Witteman

1832 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Azita, Arezo en Arita van het 'Comité Foute Kinderen Bestaan Niet' en Carla van Os van Defence For Children

Azita, Arezo en Arita
Azita, Arezo en Arita zijn Afghaanse asielzoekers. Ze wonen al jaren in Nederland, maar krijgen geen verblijfsvergunning. De reden hiervoor is dat hun vaders worden aangemerkt als '1F-vreemdeling'. Dit betekent dat er volgens het ministerie van Justitie 'ernstige redenen' bestaan om te veronderstellen dat deze ouder zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Azita, Arezo en Arita vinden dat zij niet afgerekend mogen worden op de eventuele misdaden van hun vaders.

Carla van Os
Juriste Carla van Os van Defence for Children maakt zich sterk voor de Afghaanse meiden. Volgens haar rammelt de 1F-aanduiding. De vaders van de Azita, Arezo en waren ooit in dienst van de Afghaanse overheid onder het regime van Mohammed Najibullah. Dit was nog voor de machtsovername door de talibaan. Zonder individueel onderzoek zijn alle overheidsdienaren uit die tijd aangemerkt als 1F-vreemdeling.

Johan Derksen
Ajax-erelid Uri Coronel onderzocht het beleid van Ajax in de afgelopen tien jaar en trok harde conclusies. Sinds de hoogtijdagen in 1995, toen Ajax de Champions League won, ging het met de Amsterdamse club snel bergafwaarts. De ambitie om een keer in de twee jaar landskampioen te worden, werd lang niet gehaald. Coronel laakt het technische beleid dat onvoldoende gebaseerd was op de lange termijn. Ajax trok zelfs spelers aan waarvan geen scoutingverslagwas opgemaakt. In het rapport van Coronel krijgt met name algemeen directeur Maarten Fontein het zwaar te verduren. In de profielschets van algemeen directeur, "dient thuis te zijn in de voetbalwereld", past Fontein niet. Hij kwam van Unilever.

Jacqueline Cramer
De plaatsing van vier windmolens bij Woerden gaat niet door. Minister Cramer (VROM, PvdA) gaat over Ruimtelijke Ordening en volgens haar verrommelen de windmolens het landschap. Maar voor de minister van Milieu is de windmolen zo goed als onmisbaar om het aandeel duurzame energie op te krikken. Met de provincies maakte Cramer de afspraak dat er tot 2011 in elk geval 2000 megawatt aan energie bijkomt. De minister van VROM zit dus in een spagaat als ze ervoor kiest de verrommeling van het landschap tegen te gaan. Waar haalt ze dan de duurzame energie vandaan?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 18 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Johan Derksen, Jacqueline Cramer en Carla van Os. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie