21-2-2008
1628 x bekeken | 0 reacties
Vanavond bij Pauw en Witteman: stuntvlieger Frank Versteegh, Saskia Noorman-den Uyl en Ed Nijpels
Frank Versteegh
Piloot in hart en nieren Frank Versteegh stopt met stuntvliegen. Hij verwierf grote bekendheid door op hoge snelheid onder de Rotterdamse Erasmusbrug door te vliegen. De 53-jarige Versteegh moet echter om zijn gezondheid gaan denken. Bij stuntvliegen belasten zogenaamde ‘g-krachten’ het lichaam. G-krachten zijn eigenlijk geen krachten maar staan voor de versnelling waarmee voorwerpen naar de aarde toe bewegen door toedoen van de zwaartekracht. Een achtbaan kent een wettelijk maximale g-kracht van 5g, Versteegh staat soms bloot aan wel 13g!
Ed Nijpels
Ed Nijpels is Commissaris van de Koningin in Friesland. Daarnaast is hij voorzitter van diverse commissies en denktanks. Eén daarvan is de regiegroep ‘GrijsWerkt’ die onderzoek deed naar de arbeidsparticipatie van ouderen. GrijsWerkt presenteerde 7 februari jongstleden haar eindrapportage. Werknemers moeten langer doorwerken om de gevolgen van vergrijzing tegen te gaan. Het rapport stelt dat voor ouderen geld de belangrijkste reden is om langer door te werken. In tegenstelling tot de huidige uitgangspunten blijkt dat hoger pensioen en hoger salaris werknemers veel meer prikkelen om het pensioen uit te stellen dan scholing, mentortaken, meer verantwoordelijkheden of minder fysieke arbeid.
Een ander voorzitterschap betreft de ‘Denktank Afsluitdijk’. Dit is een prelude op de op te richten Stichting Afsluitdijk. Deze stichting gaat zich inspannen om de dijk aangemerkt te krijgen als rijksmonument, zodat ‘verpretparkisering’ voorkomen kan worden. De Afsluitdijk moet vanwege de zeespiegelstijging worden opgehoogd, en de angst bestaat dat projectontwikkelaars en bestuurders deze kans aangrijpen om huizen en horecagelegenheden te bouwen.
Saskia Noorman-den Uyl
Saskia Noorman-den Uyl is de dochter van voormalig premier Joop den Uyl en voormalig PvdA-Kamerlid. Zij gaat in op de vandaag verschenen biografie ‘Joop den Uyl 1919-1987. Dromer en doordouwer’. Anet Bleich beschrijft in deze biografie - tevens haar proefschrift – het leven van den Uyl in de context van een sterk veranderend Nederland. De media vielen en masse over twee zaken uit het boek. De eerste was het feit dat Joop den Uyl op circa zestienjarige leeftijd twee opstellen schreef, waarin hij waardering uitsprak voor rechts-nationalistische denkbeelden en de prestaties van Hitler-Duitsland. Noorman stelt dat dit slechts een naďeve jeugdzonde betrof, den Uyl heeft zich later zeer sterk uitgesproken tegen rechtsnationalisme en nazisme.
De tweede zaak betrof een tweede smeergeldaffaire rond prins Bernhard. Tijdens het onderzoek naar de Lockheedaffaire bleek een andere vliegtuigbouwer, Northrop, ook grote sommen geld aan Bernhard te hebben gedoneerd. Deze tweede steekpenningenaffaire zou onafwendbaar hebben geleid tot vervolging van Bernhard en dit zouden het kabinet en het koningshuis niet overleefd hebben. Het rapport over de Northropaffaire werd door den Uyl onder de pet gehouden, waardoor een grote constitutionele crisis werd voorkomen.
Saskia Noorman beheert zelf het persoonlijke archief van haar vader en gaf Bleich toestemming de nog vertrouwelijke delen daarvan in te zien.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 21 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Ed Nijpels en Saskia Noorman-den Uyl. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.