Uitzending
Pauw & Witteman - 26-2-2008

26-2-2008

Pauw & Witteman

1449 x bekeken | 0 reacties
8
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Ernst Daniël Smid, Hans Couzy, Jos Poelman en Liselotte Buitelaar

Hans Couzy
Hans Couzy is luitenant-generaal buiten dienst en thans voorzitter van de Federatie Nederlandse Officieren en Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel. Couzy vindt het onzin dat minister Eimert van Middelkoop naar Uruzgan zou moeten afreizen om de onrust onder de militairen weg te nemen. De onrust is ontstaan na een brief van de minister aan de Kamer over het onderzoek naar een aantal 'eigen vuur'-incidenten in Uruzgan. Medio januari kwamen daarbij twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen om het leven. In de brief staat dat zij "zeer waarschijnlijk" door eigen vuur om het leven zijn gekomen. Het is volgens Couzy de taak van de commandanten ter plekke om hun manschappen goed te informeren over het onderzoek naar eigen vuur.

Ernst Daniël Smid
Hij zegt wel eens over zichzelf dat hij als kind begon met zingen omdat hij niets anders kon. Ernst Daniel Smid begon als jongen met zingen en hield niet meer op. Hij doorliep het conservatorium in Amsterdam, zong bij de voorloper van de huidige Reisopera en deed met Les Misérables in 1990 zijn eerste musical. Bariton Smid zingt op 4 april de première van Sgt. Pepper, the opera. Het is een bewerking van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van de Beatles uit 1967. Wat heeft Smid, die in zijn ouderlijk huis vooral Beethoven en christelijke liederen hoorde, met deze Beatles klassieker?

Jos Poelman
Poelman is voorzitter van het directeuren-overleg van alle tbs-klinieken en hij reageert op het advies dat het longstaybeleid voor tbs'ers anders moet. Dit is een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris van Justitie Albayrak dat vandaag is gepubliceerd. Momenteel zijn 164 longstayplaatsen in gebruik. Tbs'ers belanden daar als tot twee keer toe een behandeling niet het gewenste effect heeft gehad. Elke behandelperiode duurt drie jaar. Op de longstayafdeling krijgen de tbs'er meer tijd om hun gedrag aan te passen. Maar na de kritiek op het verlofbeleid van de tbs-klinieken is de kans dat een tbs'er nog van de longstay-afdeling komt steeds kleiner geworden. Volgens de RSJ "dreigt longstay daarmee een verkapte vorm te worden van levenslange opsluiting."

Liselotte Buitelaar
Buitelaar bekeerde zich tot de islam en als ze gaat zwemmen trekt ze een 'hijood' aan. Dit zwempak, dat onder de merknaam burqini te koop is, laat alleen haar handen, voeten en gezicht vrij. De burqini kwam de de afgelopen week landelijk in het nieuws omdat het Hanzebad in Zwolle Buitelaar de toegang ontzegde. Het zwembad beriep zich op het kledingreglement. Een half jaar geleden namen bezoekers van het Hanzebad aanstoot aan een zwemster in burqini. Vervolgens besloot het bestuur in voorkomend geval de burqini voortaan te weigeren.
Na overleg met de gemeente besloot het Hanzebad vandaag toch zwemsters in boerkini binnen te laten.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Ernst Daniël Smid en Hans Couzy te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op dinsdag 26 februari door de NTR en BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie