Uitzending
Pluijm Op Pad - Alentejo

Alentejo

Pluijm Op Pad

12-1-2010

| 3674 x bekeken | 1 reacties
6
René is deze week in Alentejo, in het zuiden van Portugal. Misschien iets minder bekend bij het grote publiek, maar niet minder aantrekkelijk.

De zonovergoten Alentejo beslaat bijna een derde deel van Portugal. De stad Evora is het historische hart van dit gebied, met prachtige Romeinse tempels, 17e eeuwse kathedralen en zelfs overblijfselen uit het stenen tijdperk.

René gaat zich onderdompelen in het authentieke boerenleven. Onderweg pikt hij mooie producten op en vooral kennis van de locale gerechten.
De Alentejo ligt vrij zuidelijk, direct boven de Algarve. Omdat het zo’n groot gebied is, is de variëteit in het toeristische aanbod enorm: van stranden aan de Atlantische Oceaan tot prachtige steden en boerenland. Wij reisden door het gebied langs de grens met Spanje en deden onder meer Evora aan, een prachtig historisch stadje dat door Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet. Dit zijn leuke tips voor jouw eigen reis door Alentejo:

In Evora overnachtten wij in een pousada. Een pousada is een bijzonder hotel, bijvoorbeeld in een historisch gebouw. De Pousada Dos Loios in Evora is een voormalig klooster en ligt in het hart van Evora. Het gebouw is helemaal gerestaureerd en in de oude kloostercellen zijn kamers gemaakt, die allemaal verschillend zijn. Slapen in stijl!

Al zwervend door de stad, vonden we een schattig klein winkeltje met gebak en zoetigheden, dat nota bene de beste patisserie van heel Portugal bleek te zijn. Ercilia Zambujo maakt prachtige taarten, petit fours en gebakjes. Eén van de specialiteiten die René mocht proeven, was patisserie gemaakt van… varkensvlees! Het lijkt een gekke combinatie, maar het smaakt fantastisch.

Om erachter te komen dat Alentejo de streek van olijfolie en wijn is, hoef je alleen maar een poosje door het landschap te rijden. Zover als je kunt kijken, zie je olijfbomen, kurkbomen en wijnranken. Wij bezochten en producent die zowel hoge kwaliteit olijfoliën maakt, als mooie wijnen. Twee vliegen in één klap dus! Je kunt Herdade do Esporao ook zelf bezoeken. Er zijn rondleidingen, je kunt de indrukwekkende wijnkelders bezoeken en er is een restaurant waar je niet alleen lekker kunt eten, maar ook alle producten kunt proberen.

In Portel mocht René koken in de keuken van ons eigen hotel, waar tevens een kookschool is gevestigd. Het stijlvolle hotel Refugio da Vila is gevestigd in een herenhuis uit 1830. Portel ligt zo’n 25 minuten van Evora, midden in het authentieke landschap van Alentejo, en behalve van hun kooklessen en kookkunsten. kun je ook genieten van een heerlijk zwembad en koele patio’s rond het gebouw.

De presentatie was in handen van Rene Pluijm. Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Alentejo werd uitgezonden op dinsdag 12 januari door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie