Uitzending
Pluijm Op Pad - Frankrijk

Frankrijk

Pluijm Op Pad

1-10-2010

| 2653 x bekeken | 2 reacties
6
Tijdens zijn ontdekkingsreis is René deze week aangekomen in Frankrijk. Hij reist af naar de Var, het zuidelijkste puntje van Frankrijk, waar de Provence en Côte d'Azur elkaar kruisen. Hier legt hij een zoektocht af naar producten die typisch zijn voor deze streek.

Le Var wordt in het zuiden begrensd door een schitterende kuststrook die zich langs het hele departement uitstrekt. Panoramische vergezichten worden afgewisseld met indrukwekkende rotsmassieven, stranden, kreken en weidse zondoorstoofde pijnboom- en dennenbossen. Land inwaarts ligt een lappendeken van riviertjes, meren, wijngaarden, tuinen, authentieke dorpjes, bergplateaus- en passen. Overal in de prachtig behouden, vrije natuur, ruik je de geuren van tijm, rozemarijn, sariette en laurier. Voor degene die het zuiden van Frankrijk willen opzoeken, hebben wij enkele leuke tips op een rijtje gezet:

Onderweg naar de Var maakt René een tussenstop in Parijs om daar de markt Rungis te bezoeken. Deze markt wordt ook wel de ‘Buik van Parijs’ genoemd en is met meer dan 232 hectare de grootste versmarkt van de wereld. Bijna alles is er te koop en elke productgroep heeft zijn eigen hal: groenten, fruit , vis, vlees, kaas en natuurlijk nog veel meer. Een echte paradijs voor de marktliefhebber! De Rungis organiseert ook rondleidingen.

Een veel kleinere, maar zeker ook gezellige markt is de markt in Sollies Pont. Op deze markt vind je elke woensdag vele verse producten, maar ook de rest van Sollies Pont leent zich uitstekend voor een bezoekje. De stad noemt zichzelf de ‘hoofdstad van de vijg’ en hier komt René dan ook in aanraking met de vijgen van de Var. Het jaarlijkse Fête de la Figue vindt begin september plaats in Solliès-Pont.

De streek staat bekend om de vele wijngaarden die daar te vinden zijn. René heeft tijdens zijn zoektocht wijngaard Château Minuty bezocht. Hier krijgt hij een rondleiding door de wijngaard en leert hij hoe wijn geproduceerd wordt. En natuurlijk hoort het proeven van de wijn er ook bij!

In de Var gaat René op bezoek bij een producent van geitenkaas. Daar kijkt hij mee hoe de kaas geproduceerd wordt. Ook nieuwsgierig hoe dat gebeurt? Dan moet je zeker een kijkje nemen! Ook als je op zoek ben naar een leuke Chambres D'hôtes kan je contact opnemen met Loïc en Andrea. Op hun terrein hebben ze meerdere kamers beschikbaar. Deze plek ligt midden in de woeste heuvels van het Massif des Maures bij Collobrières en iets afgelegen van het dorpcentrum zodat je heerlijk tot rust kan komen.

En de laatste tip: In Collobrières hebben René en zijn team heerlijk gegeten bij La Petite Fontain, een klein maar gezellig restaurant waar de keuken van de Provence eer aan wordt gedaan. Het restaurant is gelegen op een plein met een fontein, vandaar de naam.

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Frankrijk is uitgezonden op vrijdag 1 oktober door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie