Uitzending
Pluijm Op Pad - Noord-Jutland

Noord-Jutland

Pluijm Op Pad

8-12-2009

| 1963 x bekeken | 1 reacties
6
Noord-Jutland

Deze week neemt René jullie graag mee naar Noord-Jutland, in het noorden van Denemarken.
Hier heb je nog frisse lucht, schilderachtige dorpjes, ongerepte natuur en ook eindeloze lange zandstranden. Maar René is hier natuurlijk om de smaken van het land te proeven en de locale eetcultuur te ontdekken.

Noord-Jutland is eigenlijk een eiland, al heb je dat niet echt door. Een grote stormvloed in 1825 heeft deze noordelijke punt afgesneden van Jutland. Dit geeft wel aan dat het hier af en toe ruig aan toe kan gaan. Aan de westkant beuken de ruige golven van de Noordzee, aan de oostkant vind je de kabbelende golven van het Kattegat.
Het landschap in heel gevarieerd. Bossen, duinen, fjorden en heide... En ruimte, veel ruimte. Maar het allermooiste is dat in Noord Jutland de afstand tussen aarde of zee en eettafel nooit lang is. Groente, vis, vlees, wild, gevogelte… iedere dag is alles hier verser dan vers!

Misschien wil je zelf ook een keer op vakantie in Noord Jutland. We hebben een selectie gemaakt van de leukste plekken die wij hebben bezocht en die goede tips kunnen zijn voor jouw reis door Denemarken.

# Aalborg is een gezellige stad waar het goed winkelen is, maar waar je ook prima kunt eten. Mortens Kro, het restaurant van tv kok Morten Nielsen, is hier een goed voorbeeld van. Prima eten en goede wijnen gecombineerd met een lekker trendy sfeertje.

# Als je liever de natuur opzoekt, kun je ook prima terecht in Noord-Jutland. Je zou dan bijvoorbeeld Lille Vildmose kunnen bezoeken, een natuurgebied dat 76 vierkante kilometer groot is. Je kunt er wandelen, maar er is ook een tentoonstelling, een natuurlijke speeltuin en er worden rondleidingen georganiseerd.

# Wij maakten een tocht naar het eilandje Læsø. Vanuit Frederikshavn vertrekt meerdere keren per dag een veerboot, de overtocht duurt ongeveer 90 minuten. Voor de actuele veerdiensten, check www.laesoe-line.dk . Wij bezochten op Læsø onder meer het bedrijfje waar nog volgens de middeleeuwse methode zeezout wordt gewonnen. Een absolute aanrader voor jouw trip naar Noord-Jutland! Je kunt de zoutbaden zelf zien, een rondleiding krijgen, en natuurlijk zout proeven en kopen.

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Noord-Jutland is uitgezonden op dinsdag 8 december door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie