Uitzending
Pluijm Op Pad - Azoren

Azoren

Pluijm Op Pad

15-12-2009

| 3513 x bekeken | 1 reacties
6
Azoren
Deze week neemt René jullie graag mee naar de Azoren, in Potugal.

Wat de Azoren zo speciaal maakt is dat het er groen is en er vulkanen zijn. Maar eilanden hebben sowieso iets speciaals. Wat René dan weer bijzonder interesseert, is wat de mensen hier eten. En waarom ze dat doen. Dit gaat hij ontdekken zodat hij de smaak van de Azoren in zijn vingers krijgt!
De Azoren liggen verspreid over 650 kilometer, midden in de Atlantische Oceaan. Santa Maria werd als eerste eiland ontdekt door de Portugezen, in 1427. De eilandengroep dankt zijn naam aan de overvliegende buizerds, die door de ontdekkingsreizigers werden aangezien voor haviken: acores. De Azoren werden belangrijke handelsplaatsen en later een uitvalsbasis voor de walvisvaart. Tegenwoordig houden de meeste bewoners zich bezig met melkvee of visserij.

Wat je onmiddellijk merkt als op de Azoren bent, is de aangename temperatuur. De Azoren hebben een microklimaat, dat vochtig is en een redelijk constante temperatuur heeft door het hele jaar.

Er zijn een aantal leuke plekken te bezoeken op de Azoren. Wij brachten de meeste tijd door op het eiland São Miguel. São Miguel is onder meer beroemd om de heerlijke ananassen die je kunt krijgen. Check even een locale markt, daar zijn ze voor een prikkie te koop. Maar een bezoekje aan de ananaskwekerij is beslist de moeite waard. Je ziet ananassen in alle groeistadia, kunt uitleg krijgen en er is een leuke winkel met allerlei producten, die van de ananas worden gemaakt.

Absoluut uniek in Europa, is de thee die op São Miguel wordt verbouwd. Je kunt de plantage bezoeken, zien hoe het gemaakt wordt en uiteraard thee kopen en een kopje meedrinken!

De vulkaanmeren op Sao Miguel zijn adembenemend mooi en een bezoek meer dan waard. Sao Miguel heeft er meerdere, wij waren in Furnas. Dit plaatsje heeft tevens natuurlijke waterbronnen. Je kunt het water drinken, maar er zijn ook bassins waar je in natuurlijk warm water kunt zwemmen! Wil je zelf de traditionele Cozido proberen, ga dan even langs bij Restaurant Tony's, waar René 'zijn' versie van de cozido mocht maken.

Jaime, de man voor wie René zijn cozido heeft gekookt, maakt al 36 jaar elke zondag de traditionele Azoriaanse inktvis, die wordt gestoofd in rode wijn. Een must voor wie de authentieke eetcultuur zelf wil ontdekken!

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Azoren is uitgezonden op dinsdag 15 december door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie