Uitzending
Pluijm Op Pad - Oost-Denemarken

Oost-Denemarken

Pluijm Op Pad

5-1-2010

| 2859 x bekeken | 1 reacties
7
Oost-Denemarken
René is deze week in Oost-Denemarken. Denemarken ligt ten noorden van Duitsland, en behalve het schiereiland Jutland, bestaat het land grotendeels uit eilanden.

Veel Nederlanders denken dat dit gebied heel veel op ons eigen land lijkt, qua landschap en qua cultuur. En eerlijk gezegd had René dat beeld zelf ook. Maar niets is minder waar.
René neemt jullie ook deze week weer mee op zijn zoektocht naar locale producten.
Oost-Denemarken heeft eigenlijk alles voor een heerlijke vakantie. Prachtige stranden, mooie natuur, leuke steden en aardige mensen. En dat het een misvatting is, dat in Denemarken de zon niet zou schijnen, hebben wij aan den lijve kunnen ondervinden. Wij waren er half september en de lucht was strakblauw! Het is vanaf Nederland niet ver, vanuit Utrecht is het ca 590 km tot aan de veerboot die je in 45 min. naar het Deense eiland Lolland brengt. Als jij zelf ook naar dit deel van Denemarken op vakantie wilt, hebben we nog een paar leuke tips voor je.

René begon zijn zoektocht in Sakskobing op het jaarlijkse fruitfestival in september. Dat werd georganiseerd door TV kok Claus Meyer, met wie René ook een krabbenbisque heeft gekookt. Nu vindt dit festival plaats in september, maar dat betekent niet, dat er nu niets te beleven valt. Claus Meyer is net als René een groot voorvechter van echt en eerlijk eten. Hij heeft een eigen sfeervol hotel in Sakskobing met uiteraard een uitstekend restaurant.

Een leuk uitstapje, zeker met kinderen, is de zuivelboerderij Knuthenlund op het eiland Lolland. In het oude pand zit een nieuw bedrijfje van jonge en eerlijke zuivelproducenten. Buiten zie je de schapen en geiten grazen, binnen is het gebouw zo ingericht dat het hele proces van melken en kaas maken is te volgen. Centraal in het gebouw zit een winkeltje met alle producten, je kunt ze proeven en uiteraard kopen.

Wij bezochten het eilandje Fejo, de grootste van een groep kleine eilandjes vlakbij Lolland. Het eilandje heeft een microklimaat en de meeste zonuren van heel Denemarken. Daardoor vond René er bijzondere producten, zoals wijn. Maar het is ook een heerlijk oord om lekker uit te waaien of een mooie dag op het strand door te brengen! Je komt naar Fejo met de veerboot vanuit Krægenes op Lolland, de overtocht duurt ongeveer een half uurtje. Wij bezochten onder meer Kernegaarden, een producent van appelcider, schnapps en calvados. Dit is tevens een leuke plek om te overnachten, eigenaars Kai en Anita verhuren 2 appartementen en verzorgen een prima ontbijt! En natuurlijk mag je dan ook de cider proberen…

Eén van de absolute hoogtepunten in Denemarken, maar misschien wel van de hele serie, was ons bezoek aan Dragsholm Slot in de regio Odsherred (het noorden het eiland van Seeland). De omgeving hier is prachtig en het is geweldig leuk om je door dit oudste kasteel van Denemarken te laten rondleiden. Misschien kom je de geestverschijning van de oude grijze dame uit het kasteel wel tegen… Maar nóg veel leuker is het om hier te blijven slapen in één van de sfeervolle kamers, en hier heerlijk te dineren. De staf van het hotel, bestaande uit jonge mensen met Claus Hendriksen in de keuken, geeft je het gevoel dat je zelf een ridder of een jonkvrouw bent. Dragsholm Slot is onlangs gekozen tot beste hotel en restaurant van Denemarken in 2009! En wat ons betreft, is dat meer dan verdiend.

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Oost-Denemarken is uitgezonden op dinsdag 5 januari door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie