Uitzending
Pluijm Op Pad - Piemonte

Piemonte

Pluijm Op Pad

15-10-2010

| 2821 x bekeken | 1 reacties
6
René is deze week op bezoek in het prachtige Piemonte, in Italië. Hij gaat hier op zoek naar de culinaire producten van deze streek. Tijdens zijn ontdekkingsreis heeft hij één einddoel, namelijk om de typische smaak van Piemonte in de vingers te krijgen.

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië en betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ in het Italiaans. Net als de rest van Italië staat ook Piemonte bekend om de vele kunst- en cultuurschatten. Voor degene die van plan zijn om af te reizen naar Piemonte, hebben wij enkele leuke tips op een rijtje gezet.

Voor degenen die van truffels houden is de TartufLanghe een echte aanrader. Het is een bedrijf dat handelt in zwarte en witte truffels en verschillende producten produceert met uiteraard truffels. Een rondleiding door TartufLanghe is erg leerzaam. Je kan er zien hoe er van truffels o.a. bonbons, kaviaar en pasta gemaakt wordt. Meer informatie:

Salumificio Chiapella is een slagerswinkel die zich specialiseert in het maken van salami worst. De hele familie Chiapella zet zich in voor het maken van de meest exclusieve salami’s. In de winkel vind je ook een boel andere lekkernijen, dus als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Bij Italië denk je eerder aan pasta dan aan rijst, maar toch is de omgeving van Vercelli de grootste rijstproducent van de EU. Wij gingen langs bij het bedrijf van de adellijke familie Cavalli d’Olivola in Trino. Er is een klein winkeltje en graaf Paolo gaf aan dat er ook bruiloften worden gegeven op deze locatie én dat ze bezig zijn om in de toekomst kamers te maken in het klooster zodat je er ook een nachtje kan verblijven. Houd ze dus in de gaten!

René ging langs bij de kaasrijpingskelders van Occelli om een aantal van de bijzondere kazen te bekijken die ze daar hebben. De firma Occelli maakt naast kaas ook boter en zoete lekkernijen als maiskoekjes. Meel voor de koekjes maken ze met hun eigen molen, ook in Valcasotto. Ze zijn ingesteld op bezoekers met winkel, bar én restaurant, dus als je rondrijdt in dit gebied tussen de maritieme Alpen, kom even langs.

In het dorpje Neive sliep René en zijn team in een charmant hotelletje: Villa Lauri. Met haar 12 kamers is het geen groot hotel, maar daardoor des te leuker voor een knus verblijf met z’n tweetjes. Neive staat bekend om haar vier wijnen: Dolcetto, Barbera, Barbaresco en Moscato, en die kan je proeven in het restaurantje onder het hotel, net als heerlijke gerechten overigens. De eigenaresse van Villa Lauri kan een reservering voor je maken.

Ben je in Neive op zoek naar een simpeler restaurantje, ga dan in het dorpscentrum naar wijnbar Degusto. Ook hier kan je de vier wijnen uit de streek proeven en genieten van lokale gerechtjes.

Het Festival Delle Sagre was het hoogtepunt van de reis naar Piemonte. Elk jaar vindt in Asti dit culinaire festival plaats waarbij alle dorpjes uit de omgeving een kar in de optocht hebben waarbij ze hun specialiteit uitbeelden, en vervolgens hebben al die dorpjes ook een kraampje op het dorpsplein. De bezoekers staan in ellenlange rijen om een heerlijk bordje eten te halen, en geloof me, de rij is het echt waard. Voor een paar euro koop je de lekkerste gerechten. Dit jaar was de 37ste editie van het festival. Wil je ook een bezoekje brengen? Let dan volgend jaar in september goed op de site van het

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Piemonte is uitgezonden op vrijdag 15 oktober door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie