Uitzending
Pluijm Op Pad - Friesland

Friesland

Pluijm Op Pad

8-10-2010

| 2288 x bekeken | 0 reacties
7
Deze week is René op bezoek in eigen land, en wel in Friesland om precies te zijn. Friesland, beter bekend als Fryslân, is de grootse provincie van ons land en in het bezit van meerdere Waddeneilanden. René legt een zoektocht af naar de lokale producten en probeert hiermee een typisch Fries gerecht klaar te maken.

Friesland kent iedereen natuurlijk van de Elfstedentocht. Elke provincie heeft haar eigen dialect, maar Friesland heeft haar eigen officiële taal: het Fries. Naast Fries wordt er uiteraard Nederlands gesproken en daarnaast ook nog een aantal dialecten.

Heerlijk eten, drinken en zelfs overnachten, het kan allemaal in Grandcafé De Wijnberg in hartje Bolsward. René komt hier ook langs voor een lekker drankje en kreeg een echt Fries drankje aangeboden: Fryks Hynder Whisky.

In Bolsward gaat René naar bierbrouwerij Us Heit waar ook de Friese Whisky ‘Frysk Hynder’ wordt gestookt en geproduceerd. Een rondleiding door deze brouwerij is erg leuk, maar voor de bier- en/of whiskyliefhebbers is de proeverij een echte aanrader!

Herberg Het Volle Leven is een klein maar gezellig pension in Appelscha. Eigenaar en gastvrouw van de herberg, Yt van der Ploeg, zorgt ervoor dat haar gasten niets tekort komen. Tijdens de opnames heeft René daar met zijn team overnacht . De moestuin waaruit René groenten meeneemt is de bron van de diners die Yt voor haar gasten bereid.

Als je van vissen houdt, ben je in Friesland zeker op de juiste plek. René was op het Tjeukemeer, samen met visser Eppie en kok Reitse. Het meer is de ideale plek voor snoekbaars, maar als je zelf ook een hengeltje uit wilt gooien zorg dan wel voor een visvergunning.

Op Terschelling zag je Daan de cranberryproducent. Maar Daan heeft ook een zus met een leuke zelfpluktuin vol bloemen en fruit. Zelfpluktuin Groenhof op Terschelling is jaarlijks geopend in de zomermaanden, vanaf half juni tot eind september. Kom snel een kijkje nemen, want verser kan niet!

Zoek je een goede plek om te overnachten en ga je graag, net als René, wadlopen? Neem dan contact op met Flang en Willemijn van de Postoari. De oude pastorie stamt uit 1907 en is door Flang en Willemijn omgetoverd tot een bed & breakfast (of op zijn Terschellings 'bêd & ombiten'). In de afgelopen 100 jaar hebben verschillende dominees in de pastorie gewoond, en de vier kamers van de B & B zijn naar hen vernoemd.

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Friesland is uitgezonden op vrijdag 8 oktober door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie