Uitzending
Pluijm Op Pad - Wenen

Wenen

Pluijm Op Pad

29-12-2009

| 4588 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week bevindt René zich pal in het centrum van Europa, in Oostenrijk, Wenen om precies te zijn!

Wenen is de stad van romantiek, klassieke muziek en natuurlijk koffie met Sachertorte.
René gaat ook hier weer op zoek naar mooie locale producten, maar vooral gaat hij opzoek naar de oorsprong van de Bagel.

Wenen is één van die wereldsteden, waar je minimaal eens in je leven geweest moet zijn. Een stad van grandeur, romantiek en nostalgie. En van klassieke muziek natuurlijk. Beroemde componisten zoals Strauss, Haydn en Mozart hebben hier gewoond en gewerkt. Tijdens zijn tour door Wenen, heeft René weer tal van plekken ontdekt die ook voor jou interessant kunnen zijn. Zin in een stedentripje Wenen? Dan hebben we een paar leuke suggesties voor je:

Een absolute klassieker in de Oostenrijkse keuken is natuurlijk de Wiener Schnitzel. Wij aten en filmden hem bij Figlmüller, een restaurant dat bekend staat om de grootste schnitzels in de wijde omtrek. En dat klopt, op een normaal bordje passen ze niet. Wij waren vooral ook gecharmeerd van de gemoedelijke sfeer in dit restaurant. Figlmüller heeft twee filialen op een steenworp afstand van elkaar; het verschil is, dat ze op de Bäckerstrasse bier schenken, en op de Wollzeile niet.

Als je de Oostenrijkse keuken ècht wilt leren kennen tijdens je trip naar Wenen, dan moet je beslist even naar de Naschmarkt, de grootste markt van Wenen. Een leuke ervaring: het is een markt, maar 'kraampjes' is een wel heel oneerbiedig woord voor de kleine eettentjes die je er vindt. Je kunt er van alles kopen, maar ook proeven. Gegenbauer, de azijnproducent die wij bezochten, heeft er een stal waar je alle bijzondere azijnen kunt proberen. Een ander bijzonder tentje waar wij op bezoek gingen, is Urbanek, specialist in delicatessen en wijnen. Hier proefde René de bijzondere ham van het mangelitza-varken. Mensen uit alle lagen van de bevolking komen hier niet alleen delicatessen kopen, maar blijven ook een wijntje drinken. Ons is verteld dat je hier regelmatig zelfs het glas kunt heffen met beroemde voetballers of filmregisseurs.

Wenen heeft meer dan 4000 horecagelegenheden. Ruim 550 daarvan zijn koffiehuizen. De koffiecultuur stamt uit de Turkse overheersing van het gebied en tot op de dag van vandaag is koffie heel belangrijk in de Weense eetcultuur. Met taart, natuurlijk. Je kunt niet in Wenen zijn geweest en geen Sachertorte of Apfelstrudel hebben geprobeerd. Wij aten geweldige apfelstrudel in ons eigen hotel, dronken heerlijke Wiener melange in Cafe Central en voor de enige echte Sachertorte moet je natuurlijk naar Hotel Sacher.

Deze uitzending van het programma Pluijm Op Pad met de titel Wenen is uitgezonden op dinsdag 29 december door RTL4. De presentatie was in handen van Rene Pluijm.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie