Uitzending
Pauw & Witteman - 8-4-2008

8-4-2008

Pauw & Witteman

2170 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: vier vrouwen van Anton Heyboer, Lotti, Marike, Joke en Petra. Verder schuiven aan: Bart Stapert en Bert Koenders

Bert Koenders
Defensieminister Eimert van Middelkoop zou gisteren afreizen naar Soedan om een bezoek te brengen aan het Nederlandse contingent van de VN-troepenmacht aldaar. Maar de minister en zijn gezelschap kregen van de Soedanese autoriteiten te horen dat de visa nog niet klaar waren. Van Middelkoop moest dus zijn reis afblazen en daarmee ook bezoeken aan EthiopiŽ en Burundi. Bronnen rond het kabinet brengen de weigerachige houding van de Soedanezen in verband met de film 'Fitna' van Geert Wilders, zo meldde 'de Volkskrant' vandaag. Enige tijd geleden gingen tienduizenden Soedanezen de straat op om te demonstreren tegen de Deense Mohammedcartoons die veel ophef veroorzaakten. Pesident Al-Bashir riep daarbij op tot een boycot van Deense producten. Nederland een van de grootste donoren van Soedan. Overigens wordt Nederlands hulpgeld niet gestort op de rekening van de regering. De geldstromen lopen via de VN en hulporganisaties. Houdt minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) voortaan zijn hand op de knip?

Lotti, Mariken, Joke en Petra Heyboer
Morgen is het drie jaar geleden dat kunstenaar Anton Heyboer overleed. Zijn weduwen wonen nog altijd bij elkaar in Den Ilp, waar Heyboer zich begin jaren zestig vestigde. Alleen Petra Heyboer woont niet in de boerderij maar aan de overkant van de straat. Zij beheert de winkel. Heyboer was naast kunstenaar ook een kluizenaar die omringde met autowrakken, sloophout en geiten. Hij had een haat-liefdeverhouding met zijn vrouwen. Zijn weduwen noemen hem "onmenselijk", hij joeg ze keer op keer van het erf. Nam de een het voor de ander op dan moesten ze allebei vertrekken. Toch kwamen ze steeds terug en nam Heyboer ze weer op. Volgens zijn vrouwen gaf Heyboer ook "vertrouwen".

Op donderdag 10 april zendt Holland Doc op Nederland 2 de documentaire 'De Vijfde Bruid' uit, een film over het leven van Petra, de vijfde vrouw van Anton Heyboer. Het digitale kanaal Holland Doc besteedt van donderdag 10 tot en met zondag 13 april extra aandacht aan Anton Heyboer. Zo wordt ook de VPRO serie 'Een mens is maar een mens' (1969) uitgezonden. Deze was gewijd aan Anton Heyboer en twee van zijn vrouwen.

Bart Stapert
Bart Stapert zet zich als advocaat al jaren in voor terdoodveroordeelden. Hij keerde vorige week terug van een bezoek aan Dick Nicolaas die in IndonesiŽ in de dodencel zit wegens het produceren van XTC. De 64-jarige Nicolaas werd in november 2005 gearresteerd na een inval van de Indonesische politie in een XTC-fabriek. Hij gaf zijn betrokkenheid bij het laboratorium toe en werd aanvankelijk veroordeeld tot levenslang. In cassatie maakte de rechter daar de doodstraf van. Volgens Stapert is dit een politieke boodschap om duidelijk te maken dat IndonesiŽ de drugshandel keihard aanpakt. Stapert maakte voor het eerst kennis met zijn cliŽnt. Hij wil een herzieningsverzoek doen voor Nicolaas en druk uitoefenen op de politiek. De Nederlandse regering staat volgens Stapert vooraan om op te komen voor de mensenrechten. Stapert wil dat de regering zich ook gaat inzetten voor individuele gevallen zoals Nicolaas.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 8 april door de VARA en de NPS. Te gast was Bert Koenders. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie