Uitzending
Pauw & Witteman - 15-4-2008

15-4-2008

Pauw & Witteman

1205 x bekeken | 0 reacties
5
Vanavond aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Dick Berlijn, Elco Brinkman en Mark Huizinga

Dick Berlijn

Komende donderdag neemt de hoogste militair van Nederland afscheid. De laatste jaren van zijn carrière was hij de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Berlijn begon zijn veertigjarige militaire loopbaan met de ambitie om in een straaljager te vliegen en in snelle auto's te rijden. Hij kwam terecht in verschillende staffuncties. In 1993 was hij de eerste commandant van het Nederlandse F-16-detachement dat deelnam aan de vredesoperaties in Bosnië. Berlijn vloog persoonlijk mee. Zeven jaar later werd hij bevorderd tot Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Toen waren de verschillende onderdelen van de krijgsmacht nog elkaars concurrenten. Het defensiebudget kon maar een keer worden uitgegeven en als de luchtmacht nieuwe straaljagers kreeg, moest de marine fregatten inleveren. Als CDS moest Berlijn alle neuzen dezelfde kant op krijgen, bezuinigen en de krijgsmacht verder reorganiseren. Tegelijk werd Nederland actief in het gevaarlijke zuiden van Afghanistan. 1.600 militairen doen mee aan de NAVO-missie in Uruzgan. Daarbij vielen veertien Nederlandse doden en bijna zeventig gewonden.

Elco Brinkman

"Verkeersramp zou goed voor ons zijn", citeerde 'de Telegraaf' vandaag Elco Brinkman op de voorpagina. De voorzitter van Bouwend Nederland ergert zich groen en geel aan de politieke passiviteit waardoor het fileprobleem alleen maar groter wordt. Volgens Brinkman is het een "zegen voor dit land als we drie dagen achter elkaar totaal vast komen te zitten". Een dergelijk verkeersinfarct zou een politieke doorbraak moeten forceren. Volgens Brinkman kijkt de politiek nu lijdzaam toe hoe Nederland steeds meer dichtslibt. Het prominente CDA-lid roept zijn partijgenoot Eurlings op om actie te ondernemen zodat sneller gebouwd kan worden. Brinkman bepleit meer asfalt op de plekken waar nu de files staan.

Mark Huizinga

De olympisch kampioen van 2000 had eigenlijk genoeg van judo. Huizinga (34) speelde met de gedachte om te stoppen, maar de komende Olympische Spelen in Peking weerhielden hem daar nog van. Afgelopen weekend verraste Huizinga zichzelf met het winnen van de Europese titel tot 90 kilo. Het was zijn vijfde gouden medaille op een EK. In de finale won de luchtmachtkapitein overtuigend van Elkhan Mammadov. De judoka uit Azerbeidjan kon Huizinga slechts volgen en kwam er nauwelijks aan te pas. Voor Huizinga was het EK de opmaat naar zijn laatste deelname aan de Spelen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 15 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Mark Huizinga, Dick Berlijn en Elco Brinkman. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie