Uitzending
Pauw & Witteman - 2-4-2008

2-4-2008

Pauw & Witteman

2150 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Jacco Verhaeren, Agnes Jongerius, Ton Elias, Peter Slager en de Tibetaanse zanger Loten Namling

Agnes Jongerius
FNV-voorzitter Agnes Jongerius hield vandaag in 'de Volkskrant' een krachtig pleidooi voor meer vrouwen op topposities. Momenteel wordt bijna een op de twintig stoelen in Nederlandse bestuurskamers bezet door een vrouw. Als het aan Jongerius ligt, wordt het percentage vrouwen in de raad van bestuur in 2012 opgeschroefd tot 40 procent. "Als het om het percentage vrouwen in de top van bedrijven en non-profit organisaties gaat, bungelt Nederland samen met Botswana ergens onderaan", stelt de FNV-voorzitter in 'de Volkskrant'. Jongerius wil dat Nederland een voorbeeld neemt aan Noorwegen waar een raad van bestuur wettelijk moet bestaan uit minimaal 40 procent vrouwen.

Ton Elias
Gisteren voerde Geert Wilders een verhit debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer naar aanleiding van 'Fitna'. Wilders' politieke opponenten kwamen met geslepen messen. Mark Rutte noemde de PVV-voorman een "een politieke pyromaan" die "het vuur aansteekt en dan wegrent". "U bent een bange, bange man", aldus D66'er Pechtold. Wilders liet zich door zijn opponenten weinig gelegen liggen en bleef hameren op de toenemende invloed van de islam die in zijn ogen een groot gevaar vormt voor de samenleving. Herhaaldelijk stelde hij voor de immigratie van moslims stop te zetten. Ook hekelde Wilders de "megafoondiplomatie" van premier Balkenende aan de vooravond van de vertoning van Fitna. Hierop kreeg het debat een verrassende wending. Justitieminister Hirsch Ballin presenteerde aantekeningen van een vertrouwelijk gesprek waar hij, Wilders, Ter Horst en een ambtenaar aanwezig waren. Hieruit bleek dat Wilders aanvankelijk wel van plan was in zijn film delen van de Koran te verbranden. De reactie van Wilders: "leugens, leugens".
Communicatiedeskundige Ton Elias analyseert het debat van gisteren. Heeft Wilders gewonnen of verloren?

Peter Slager en consorten
Peter Slager is bassist van de Zeeuwse band Bløf. Een maand geleden kondigde hij aan dat zijn band niet zou optreden tijdens de Olympische Spelen in Peking. Slager en de andere bandleden konden dat niet rijmen met hun deelname aan het 'Ticket for Tibet-festival'. De Bløf-bassist vertelde ook dat hij met een aantal gelijkgestemde muzikanten een protestlied zou maken om op te komen voor de onderdrukte Tibetanen. Vanavond presenteren Slager, Bas Kennis (Bløf), Anneke Giersbergen (ex-The Gathering), de Tibetaanse zanger Loten Namling en JW Roy het lied 'Als je ooit nog eens terug kan'. Vanaf 7 april is het nummer tegen betaling te downloaden. Alle opbrengsten van de single komen ten goede aan drie jonge Tibetaanse nonnen in opleiding. Zij werden zes jaar gemarteld in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

Jacco Verhaeren
Verhaeren's pupil Pieter van den Hoogenband noemt het nieuwe zwempak "de klapschaats van het zwemmen". Hij was ziek thuis toen zijn wereldrecord op de honderd meter vrije slag door de Fransman Alain Bernard aan gruzelementen werd gezwommen. Bernard had zijn toptijd voor een deel te danken aan de LZR Racer van zwemkledingmerk Speedo. Met dit pak zijn al 23 mondiale tijden in het zwemmen verbeterd. Het pak bedekt ook het bovenlichaam en dwingt de zwemmer met de schouders meer naar voren te zwemmen. De nieuwe outfit geeft zwemmers dus een definitieve voorsprong, maar het is niet beschikbaar voor alle zwemmers. Atleten met een sponsorcontract bij Speedo krijgen voorrang. In de zwemwereld wordt nu gediscussieerd over het revolutionaire materiaal. Wat vindt Jacco Verhaeren, technisch directeur van de Nederlandse zwembond, van deze prestatiebevorderende zwempakken?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 2 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Bas Kennis, Ton Elias, Agnes Jongerius, JW Roy, Jacco Verhaeren en Peter Slager. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie