Uitzending
Pauw & Witteman - 14-4-2008

14-4-2008

Pauw & Witteman

1713 x bekeken | 0 reacties
5
Vanavond te gast bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Ton Derksen, mohammed Cheppih, Herman den Blijker en de vier finalisten van 'Mijn tent is top'

Ton Derksen
Wetenschapsfilosoof Ton Derksen schreef twee jaar geleden het boek 'Lucia de B. Reconstructie van een gerechtelijke dwaling'. Hierin betoogde hij dat verpleegster De B. niet schuldig was aan de moord op een aantal patiŽnten. Ybo Buruma, voorzitter van de commissie Posthumus, vroeg Derksen een aantal andere zaken op manco's te controleren. In zijn nieuwe boek 'Het OM in de fout' neemt Derksen, naast Lucia de B., vier andere zaken onder de loep. Hij analyseert het optreden van het Openbaar Ministerie in de Schiedammer Parkmoord, de zaak Sweeney, de zaak Henk H. en de Deventer moordzaak. Het uitgangspunt van Derksen is even simpel als effectief: het OM dient aan waarheidsvinding te doen en moet niet per se streven naar een veroordeling. Tijdens zijn onderzoek stuitte Derksen op 94 missers en zeven terugkerende manco's, waaronder: "het OM spreekt onwaarheid" en "het OM houdt informatie achter".

Herman den Blijker
In het programma 'Mijn tent is top' volgt en begeleidt televisiekok Herman den Blijker vier duo's die een restaurant opzetten. Er zijn twee koppels overgebleven. Bart Willem en Sandra binden met Groningse zaak 'Bij Jansen' de strijd aan met de Bredase tent 'Flinstering' van Jasper en Renť. Volgende week dinsdag is de grote finale waarbij de winnaars hun restaurant mogen houden en een startkapitaal meekrijgen. Vanavond neemt Den Blijker de twee finalistenduo's meer naar Pauw & Witteman. Na acht weken keihard werken aan het opbouwen van een nieuwe zaak lopen de finalisten op hun wenkbrauwen. Ze proberen allemaal een toptent op te zetten en krijgen het soms zwaar te verduren: van een vrijgezellenfeest dat finaal uit de hand loopt tot een recensent die het eten weer uitspuugt.

Mohammed Cheppih
Cheppih kreeg landelijke bekendheid als beoogd voorzitter van de Arabisch Europese Liga in Nederland. In het verleden deed hij felle uitspraken. Zo zei hij respect te hebben voor Osama Bin Laden en zichzelf te zien als "terrorist in woord en daad" (Het Parool, 1 mei 2003). Cheppih zegt nu ouder en wijzer te zijn en hij betreurt zijn extreme uitlatingen. Hij spiegelt zich graag aan Martin Luther King die gaandeweg steeds gematigder werd. Volgens Cheppih is hij de laatste tijd gematigder en Nederland-lievender geworden. De voormalige fundamentalist omhelst nu het poldermodel en als uiting daarvan is hij bezig met het oprichten van de Stichting Poldermoskee. In mei 2008 hoopt hij een moskee in Amsterdam Slotervaart te openen. Cheppih wil er een transparante en niet-orthodoxe moskee van maken. Een laagdrempelig gebedshuis voor moslimjongeren waar imams met verschillende invalshoeken elkaar afwisselen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 14 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Herman den Blijker, Ton Derksen en Mohammed Cheppih. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie