Uitzending
Pauw & Witteman - 6-10-2008

6-10-2008

Pauw & Witteman

1722 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond te gast: Jan Jaap van der Wal, Linda Polman, Ton Huijzer en Mark Rutte.

Mark Rutte
VVD-fractievoorzitter Mark Rutte geeft zijn visie op de internationale kredietcrisis. In Duitsland, Ierland en Griekenland heeft de overheid zich voor 100% garant gesteld voor alle banktegoeden. Rutte pleit ervoor dat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgt.
Spaarders in Nederland krijgen bij een faillissement van hun bank nu maximaal 38 duizend euro vergoed.

Linda Polman
Linda Polman is freelance journalist en publiceert onder anderen in de Volkskrant, NRC Handelsblad, The Times en The Guardian. Eerder schreef ze een boek over de achterkant van de VN-vredesmissies in SomaliŽ, Rwanda en HaÔti. Terwijl ze in die landen research deed voor het boek zag ze ook een enorme hoeveelheid hulporganisaties langskomen. Haar laatste boek De Crisiskaravaan. Achter de schermen van de noodhulpindustrie gaat over de dilemmaís van de internationale hulpverlening: schiet hulp het doel voorbij als oorlogvoerende partijen er hun voordeel mee doen? Wat te doen als de concurrentie tussen NGOís zo groot wordt dat het eigen belang de hulpverlening in de weg staat? En moeten humanitaire organisaties neutraal blijven of weggaan als hun hulp misbruikt wordt?

Ton Huijzer
Ton Huijzer, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis, vindt dat de kritiek van Linda Polman niet voor alle hulporganisaties op gaat. Het Rode Kruis heeft de principes onafhankelijkheid, onpartijdigheid en neutraliteit hoog in het vaandel. En met dat neutraliteitsbeginsel is de organisatie de enige. Dat kan dan wel zo zijn, zo zegt Linda Polman, maar het probleem is dan dat er 37.000 hulporganisaties internationaal aan het werk.

Jan Jaap van der Wal
Jan Jaap van der Wal begon als grappenmaker bij de Comedy Train, een podium voor stand-up comedians, alwaar hij tegenwoordig de artistieke leiding heeft. Hij is verder onder meer vast panellid bij het tv-programma Dit was het nieuws, en verzorgde in 2007 de oudejaarsconference. Nu staat hij in de theaters met alweer zijn zesde theaterprogramma: Zonder band. Na jarenlang getoerd te hebben met een band, vindt van der Wal dat het weer
eens tijd wordt om in zín eentje op het podium te staan. Met slechts een microfoon en een spot in zín gezicht neemt hij de ontwikkelingen in de wereld met ons door. Maar ook vertelt hij ons over zín eigen leven en ongetwijfeld zullen we nu ook eindelijk iets horen wat hij in al die jaren allemaal met de band heeft meegemaakt.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 6 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Jan Jaap van der Wal, Mark Rutte, Ton Huijzer en Linda Polman. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie