Uitzending
Pauw & Witteman - 9-10-2008

9-10-2008

Pauw & Witteman

993 x bekeken | 0 reacties
6
Donderdag 9 oktober in Pauw en Witteman: Arnold Karskens, Ewout Irrgang, Bettine Vriesekoop en Hans Goedkoop.

Ewout Irrgang
De Nederlandse overheid geeft de financiŽle sector een injectie van 20 miljard euro. Hoe gaat zo'n injectie precies in zijn werk? SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang zegt dat uiteindelijk de belastingbetaler deze steun moet betalen. En deze injectie is zeker niet het einde van de kredietcrisis.

Hans Goedkoop
"Zet uw spaargeld niet ijskoud weg", luidden tot voor kort de dagelijkse radiospotjes van internetspaarbank Icesave. 120.000 Nederlanders hadden wel oren naar de hoge rente van 5,25 procent en zetten hun geld op een IJslandse spaarrekening. Ook presentator Hans Goedkoop liet zich verleiden. Maar niet voor hij de kleine lettertjes had gelezen en zich ervan overtuigde dat hij het geld van een erfenis veilig bij Icesave kon inleggen. Maandag konden de spaarder nog bij hun geld, inmiddels is het Nederlandse filiaal opgeheven. Minister van FinanciŽn Wouter Bos zei donderdagavond dat alle Nederlandse spaarders bij Icesave hun geld terugkrijgen tot een maximum van 100.000 euro. "Ik had niet anders verwacht", zo zegt de presentator van het televisieprogramma 'Andere Tijden'. In Pauw & Witteman maakt hij een vergelijk met de crisis van de jaren dertig. Wat voor lessen kunnen we daar uit trekken?

Bettine Vriesekoop
Bettine Vriesekoop was jarenlang het gezicht van tafeltennis. Ze behaalde vele (inter)nationale titels, werd twee maal gekozen tot Sportvrouw van het jaar en werd Ridder in de orde van Oranje Nassau. Door het tafeltennissen kwam ze veel in China. Dit inspireerde Vriesekoop tot een studie Sinologie en oosterse filosofie. Tegenwoordig schrijft Vriesekoop boeken en artikelen, onder anderen voor NRC Handelsblad. Ze wil hiermee de ďgewone ChineesĒ laten zien. China lijdt aan een post-olympische depressie, maar is ook opgelucht en trots. Oud-tafeltennister Bettine Vriesekoop laat haar licht schijnen op de erfenis van de Olympische Spelen voor de doorsnee Chinees.

Arnold Karskens
Journalist Arnold Karskens is een fel tegenstander van embedded journalism: het onder de vlag van defensie verslag doen van conflictgebieden. Hij vindt het onacceptabel dat hij zijn kopij aan het ministerie van Defensie voor zou moeten leggen in ruil voor een plekje in de tank tijdens missies. Zodoende werkte hij in vele conflictgebieden, momenteel veelal in Uruzgan waar hij de operaties van ISAF zeer kritisch volgt. Onlangs werd hij door het Humanistisch Vredesberaad uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede. De jury roemde zijn onafhankelijkheid en zijn kundigheid om oorlogsgebieden niet door de westerse bril te bezien.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 9 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Arnold Karskens, Bettine Vriesekoop, Ewout Irrgang en Hans Goedkoop. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie