Uitzending
Pauw & Witteman - 1-10-2008

1-10-2008

Pauw & Witteman

1420 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Marga van Praag, Ahmed Aboutaleb en Maarten van Rossem.

Ahmed Aboutaleb
In een groot interview met Vrij Nederland neemt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) bepaald geen blad voor de mond. "Scherpe opmerkingen kunnen bijdragen aan het zelfreinigend vermogen van de Marokkaanse gemeenschap. Juist omdat we sociaal-democraten zijn, moeten we de pijn in de samenleving op een fatsoenlijke maar zeer indringende manier agenderen." Verder geeft Aboutaleb een compliment aan PVV-leider Geert Wilders omdat hij die "pijn" in de samenleving heeft verwoord en op de agenda gezet. De gevestigde partijen, waaronder de PvdA, hebben dat volgens Aboutaleb jarenlang niet. "Ze hadden daar koudwater vrees voor", zegt de staatssecretaris in Vrij Nederland.

Maarten van Rossem
De Amerikaanse president Bush lijkt de regie in de kredietcrisis volkomen kwijt te zijn. Zijn plan om 700 miljard dollar in Wall Street te pompen werd door het Huis van Afgevaardigden afgeschoten. In het Huis kon het plan op weinig steun rekenen. Veel Democraten vonden het maar niets dat Wall Street zou worden geholpen, maar gedupeerde huiseigenaren niet. Ook conservatieve Republikeinen waren tegen het plan dat nota bene uit Republikeinse koker kwam. De conservatieven willen zo min mogelijk inmenging van de overheid. Zij vinden dat de markt zelf de problemen moet oplossen. President Bush kreeg veel kritiek over zich heen omdat het hem niet was gelukt zijn partij op een lijn te krijgen. Vanavond wordt een iets gewijzigde versie van het plan in de Senaat in stemming gebracht. Het is geen blanco cheque meer voor Wall Street, er zijn meer voorwaarden aan gebonden. In elk geval zullen presidentskandidaten en senatoren McCain en Obama voor het plan stemmen. Wat vindt de immer Bush-bekritiserende Amerikadeskundige Maarten van Rossem van de vleugellamme president en zijn reddingsplan?

Marga van Praag
Vandaag werkt Marga van Praag precies veertig jaar bij de NOS. Volgende maand neemt ze afscheid van de omroep. De televisiecarrière van Marga van Praag (1946) begon in 1968 bij de VARA waar ze onder andere het jongerenprogramma Fanclub presenteerde. In 1981 stapte Van Praag over naar de NOS en werd daar hét gezicht van het Jeugdjournaal. Elf jaar later ging ze de nieuwe ochteneditie van het NOS Journaal presenteren, maar Van Praag kon niet goed tegen de vroege diensten. Het late journaal paste beter bij haar dagritme, maar naar eigen zeggen is het journaal voor haar "te zakelijk". De laatste jaren maakte Marga van Praag voornamelijk reportages met een knipoog. Over zichzelf zegt Van Praag: "Soms vinden mensen me wel leuk, maar vaak kunnen ze ook helemaal niet tegen me. Ze vinden me fantastisch of verschrikkelijk."

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 1 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Maarten van Rossem, Marga van Praag en Ahmed Aboutaleb. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie