Uitzending
Pauw & Witteman - 30-9-2008

30-9-2008

Pauw & Witteman

1312 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Alexander Rinnooy Kan, Dennis van der Geest, Denise Kregel en Willem Middelkoop.

Alexander Rinnooy Kan
Alexander Rinnooy Kan is voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), een onafhankelijk en gezaghebbend adviesorgaan van overheid en parlement. In Amerika hebben bankiers en beleggers op Wall Street enorme winsten gemaakt, maar worden de kosten afgewenteld op de belastingbetaler. Het plan van president Bush om 700 miljard dollar in het stelsel te pompen kwam niet door het het Huis van Afgevaardigden. Wat vindt hij daarvan en hoe kijkt hij naar de redding van Fortis door de overheid? De kredietcrisis lijkt inmiddels ook de echte economie te treffen. In het tweede kwartaal is de Europese economie in per saldo gekrompen. Als die trend in het derde kwartaal doorzet, is sprake van een recessie.

Willem Middelkoop
Financieel journalist Willem Middelkoop houdt de vinger aan de pols van de kredietcrisis. Vandaag kwamen de beurzen in iets rustiger vaarwater. Zo krabbelde de AEX-index een beetje op en schommelde gedurende de dag rond de 330 punten. De Amerikaanse beurzen openden iets meer dan twee procent in de plus.

Denise Kregel
Op vrijdag 9 mei brak een grote brand uit in een loods op een jachtwerf in de Punt. De vader van Denise, Anne Kregel, werkte bij de vrijwillige brandweer en ging met zijn collega's de loods in om te blussen. De familie kregel heeft een bloemenbedrijf tegenover de betreffende jachtwerf en Denise was vlak in de buurt van de brand toen ze telefoon kreeg. Een vriendin vertelde haar dat drie brandweermannen in de brand vermist werden. Later bleek dat Anne Kregel en twee collega's om het leven waren gekomen. Werfeigenaar Beuving kreeg vandaag drie maanden cel opgelegd. Hij is direct op vrije voeten gesteld omdat hij al vier maanden in voorarrest zat. Volgens het openbaar ministerie had hij gerommeld met de stoppenkast waardoor de brand kon ontstaan. Tegen Beuving was vijf jaar geëist. De rechtbank meent echter dat Beuving genoeg is gestraft aangezien de brand diepe sporen bij hem heeft nagelaten. Hij kende de omgekomen brandweermannen namelijk goed. Denise Kregel vertelt vanavond hoe zij de afgelopen maanden én de rechtszaak heeft beleefd.

Dennis van der Geest
Judoka Dennis van der Geest, brons in 2004, zag zijn olympische droom in duigen vallen. Na twee minuten en 45 seconden op de mat tegen de Rus Tmenov greep Van der Geest naar zijn rechterarm, zijn gezicht vertrok van de pijn. Nog even ging de judoka door, maar vanwege zijn blessure kon hij zijn achterstand op de Rus niet meer goed maken. Na één partij hield het olympische avontuur van Van der Geest op. In 2005 had hij Tmenov nog verslagen met ippon in de finale om het wereldkampioenschap. De schade die Van der Geest in Peking opliep: scheurtje in het spaakbeen, een scheur in een aanhechtingsspier en een scheurtje in de mediale band. Momenteel herstelt hij van deze blessure. De vraag is of Van der Geest zijn judocarrière voortzet na de teleurstelling van Peking.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 30 september door de VARA en de NPS. Te gast waren Dennis van der Geest, Willem Middelkoop en Alexander Rinnooy Kan. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie