29-9-2008
1567 x bekeken | 0 reacties
Vanavond in Pauw en Witteman: uitgebreid aandacht voor de crisis rond Fortis en de afwijzing van het financiële reddingsplan door het Amerikaanse congres met Femke Halsema, Boele Staal en Willem Middelkoop. Liesbeth van Tongeren zat in de jury van De beste actie van Nederland.
Crisis rond Fortis
Vanavond veel aandacht voor financieel nieuws met GoenLinks-politica Femke Halsema, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal en financieel journalist en ondernemer Willem Middelkoop. Om te beginnen de situatie rond Fortis: ondanks de reddingsactie van de Beneluxlanden dit weekend is het vertrouwen in de bankverzekeraar niet hersteld. Op de beurs bereikte Fortis vandaag een dieptepunt. Verder zal men ingaan op het financiële reddingsplan waarmee men in de V.S. de voortwoekerende kredietcrisis wilde bezweren. Het plan werd eerder deze avond verworpen door het congres. Hoe nu verder? Hoe kan men het vertrouwen in het bankwezen weer herstellen? En wat had gedaan kunnen worden om de sitiuatie te voorkomen?
Liesbeth van Tongeren
Het lijstje van verkiezingen als idols, dancing on ice, en op zoek naar Jozef kan worden aangevuld met een nieuwe verkiezing: 'de beste actie van Nederland'. Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren zat in de jury van deze verkiezing, die gisteren werd gehouden. Wat is de leukste, wat de domste en wat de beste Nederlandse actie? En hoe valt dat te bepalen? Van Tongeren legt vanavond uit hoe de jury de winnaars van de verkiezing heeft bepaald. De jury was unaniem in haar keuze van de beste actie. Dat is de bezetting van abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede, op 19-20 mei 1976. De leukste actie was de nagespeelde rampenplanoefening i.v.m. een kernongeluk Borssele op 23 oktober 1988. Na weken van voorbereiding werd op de A-58 van Goes naar Bergen op Zoom een logistiek ingewikkelde actie gevoerd. Dit om aan te tonen dat rampenplannen in het geval van een kernongeluk zinloos zijn. Met groot materieel, waaronder 2 brandweerwagens, politiemotoren, een ambulance, een heleboel witte jassen, gasmaskers, brancards en zwaailichten, werden automobilisten de parkeerplaats op gesommeerd. ‘Artsen’ stelden vragen over hoe lang de mensen in de buitenlucht waren geweest, in verband met radio-actieve straling. Er werd verteld dat het om een oefening ging. Al snel stond er een kilometerslange file en de politie kwam een kijkje nemen. Ze waren verbaasd dat ze niks wisten van een oefening, maar waren vervolgens reuze behulpzaam. Ze gingen het verkeer regelen, en na afloop van de ‘oefening’ hebben ze meegeholpen alle materieel weer terug in de busjes te laden. Politie en de meeste automobilisten zagen ’s avonds op het nieuws pas dat het hier een actie betrof. De actie was georganiseerd door ruim 80 actiegroepen, onder de noemer ‘Nooit meer Tsjernobyl’.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 29 september door de VARA en de NPS. Te gast waren Femke Halsema, Willem Middelkoop, Boele Staal en Liesbeth van Tongeren. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.