Uitzending
Pauw & Witteman - 3-10-2008

3-10-2008

Pauw & Witteman

1666 x bekeken | 0 reacties
5
Deze keer aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Leon de Winter, Jan Stikvoort, Laetitia Griffith en Jeroen Smit.

Leon de Winter
Zijn nieuwste roman Het recht op terugkeer liep vertraging op. Naar eigen zeggen kwam dat door zijn werk als “columnist/commentator/essayist”. De Winter besteedt veel tijd aan de politieke actualiteit, hij maakt zich zorgen over de invloed van de politieke islam en is een pleitbezorger van Israëls veiligheidsbeleid. Israël is ook het decor van het Het recht op terugkeer. De Winter schetst het land in 2024 als er niet meer van over is dan de ommuurde en strengbeveiligde stadstaat Tel Aviv. In die stad verzorgt Bram Manheim zijn aan Alzheimer lijdende vader. Twintig jaar eerder verdween het zoontje van Bram spoorloos, waarna zijn huwelijk stukliep en hij zijn baan kwijtraakte. In 2024 bestiert Bram een bureau dat zoekt naar verdwenen kinderen, ook rijdt hij op een ambulance. Als in de stad weer zelfmoordaanslagen worden gepleegd ontdekt Bram dat onder deze aanslagen een onverdraaglijk geheim schuilgaat. Een geheim dat de hoop doet oplaaien dat zijn verloren zoon nog leeft en dat Bram hem kan vinden voordat het te laat is. Over Het recht op terugkeer schrijft de AKO jury: "Leon de Winter is vaak een vakman genoemd. Dat heeft een keerzijde. Alsof zijn werk het ambacht niet zou overstijgen. Dat doet deze spannende roman wel degelijk. Het is een boek over de Joodse kwestie, maar vooral een ontroerend boek over een vader en een zoon, over de kloof tussen die twee en over de angst voor verlies."

Jan Stikvoort in debat met Laetitia Griffith
"Politici hebben de mond vol van integratie van buitenlanders, maar scheuren zelf de samenleving uiteen", zei korpschef Jan Stikvoort vandaag in een interview met de Volkskrant. De politiechef van Holland-Midden richt zijn pijlen op het debat in de Tweede Kamer dat ging over een incident in Gouda. Buschauffeurs weigerden nog langer door de Goudse wijk Oosterwei te rijden omdat ze bang waren voor agressieve Marokkaanse jongens. De Tweede Kamer sprong er bovenop. PVV-leider Geert Wilders wilde het leger uit Afghanistan terughalen om de "straatterroristen" te bestrijden en de VVD opperde vliegende brigades te sturen naar wijken waar het misgaat. Korpschef Stikvoort verwijt Kamerleden van "links tot rechts" te hebben gehandeld uit "electoraal gewin". Volgens hem kampt Gouda met twintig Marokkaanse raddraaiers, die door zijn agenten keihard worden aangepakt. Daarmee zou Gouda weinig verschillen van vergelijkbare steden. Stikvoort verwijt de politici dan ook een incident te hebben "opgeklopt". VVD-Tweede Kamerlid Laetita Griffith is op haar beurt kwaad op de korpschef. Griffith vraagt zich af of Stikvoort de problemen in Gouda voldoende onderkent en gaat bij Pauw & Witteman met hem in debat.

Jeroen Smit
Vandaag werd bekend dat de Nederlandse staat Fortis Nederland volledig zal overnemen. Vorig weekend had het kabinet al een aandeel van 49 % in de bank genomen. Naar nu blijkt hebben Balkenende, Bos en Wellink (De Nederlandsche Bank) sinds donderdagavond in het diepste geheim onderhandeld, zonder de Tweede Kamer daarover in te lichten. De Nederlandse staat zal 16,8 miljard euro voor de overname moeten neertellen. Publicist en presentator Jeroen Smit gaat uitgebreid in op de overname. Hij schreef eerder het boek Het drama Ahold, schrijft nu artikelen voor onder meer Het Financieele Dagblad en presenteert diverse programma's.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 3 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Jeroen Smit, Laetitia Griffith en Leon de Winter. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie