8-10-2008
2220 x bekeken | 0 reacties
Deze keer te gast bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Anna Enquist, Bert Koenders, Harry Vermeegen en Peter Paul de Vries.
Anna Enquist
In augustus 2001 overleed Margit, de dochter van Anna Enquist. Margit werd op de Dam in Amsterdam aangereden door een vrachtwagen. "Je blijft gaande, domweg omdat je voeten blijven lopen. Niet omdat er een doel is waar je heen wilt", zei Enquist in 2005 over haar verlies in de Volkskrant. Pianospelen was na de dood van Margit de enige afleiding die Enquist kon vinden. Ivo Janssen, de pianist met wie de schrijfster in het land optreedt, suggereerde de Goldbergvariaties van J.S. Bach. Muziek die niet te veel emoties oproept, maar zo technisch is dat het om opperste concentratie vraagt. Door op die muziek te studeren, lukte het Enquist om vaker even niet aan haar dochter te denken. Ze gebruikte de muziek van Bach ook als structuur voor haar nieuwe roman Contrapunt. Een verhaal over Bach en de relatie tussen een moeder en haar dochter. Enquist noemt het boek een "monumentje" voor haar dochter.
Bert Koenders
Terwijl de internationale gemeenschap hoogdravende afspraken maakte over het halveren van armoede in de wereld, krijgen de allerarmsten in de wereld klap op klap te verduren. Zo stegen de voedselprijzen drastisch, werden grondstoffen veel duurder en daar komt nu de financiële crisis overheen. Deze week zegde de internationale gemeenschap 16 miljard euro toe om de armoede in Afrika te bestrijden. Een bedrag dat in het niet valt bij de bedragen die rondgaan om de kredietcrisis in te dammen.
Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) over de gevolgen van de financiële crisis voor de allerarmsten.
Harry Vermeegen
Harry Vermeegen maakt komende vrijdag een comeback langs de Nederlandse velden. Rond de wedstrijd Nederland-IJsland en andere interlands is Vermeegen speciaal verslaggever voor SBS6.
Peter Paul de Vries
Vanochtend om tien uur werd de laagste koers van de AEX-index sinds lange tijd genoteerd: 280,82 punten. Even was er sprake van paniekverkopen. Toen de Europese Centrale Bank de rente met een half procentpunt verlaagde tot 3,75 procent, krabbelde de hoofdgraadmeter weer op. Maar in de somberste scenario's van sommige analisten komt de grens van 255 punten in zicht.
Fortis en ABN Amro werden gered, het spaargeld is veilig, maar de aandeelhouders lijken met lege handen achter te blijven. Zonder hun instemming werden Fortis Nederland en ABN door de Nederlandse staat ingelijfd. Fortis België ging naar een Franse bank. Peter Paul de Vries, voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, ziet nu dat het aandeel Fortis weinig meer behelst dan een uitgeklede verzekeringsmaatschappij.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 8 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Anna Enquist, Bert Koenders, Harry Vermeegen en Peter Paul de Vries. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.