Uitzending
Pauw & Witteman - 6-3-2009

6-3-2009

Pauw & Witteman

1824 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Tim Krabbé, Niek Hoek, Dion Graus en Epke Zonderland.

Tim Krabbé
TJIELP TJIELP - De Literaire Zoo. De 74ste boekenweek staat in het teken van dieren in de literatuur. Een ode aan de honden, katten, vogels en andere dieren die hun baasjes en bewonderaars inspireerden tot het schrijven van proza en poëzie. Tim Krabbé schreef het boekenweekgeschenk Een tafel vol vlinders. Een verhaal over over een vader- en zoonrelatie, idealen en toekomstverwachtingen. "En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was – van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was."

Niek Hoek
Delta Lloyd-topman Niek Hoek gaat er prat op dat zijn bedrijf altijd risicomijdend heeft geopereerd. Daarom wordt de verzekeraar niet zo hard getroffen door de crisis als de concurrentie. Gisteren presenteerde Hoek de jaarcijfers. Een verlies van 153 miljoen, vooral te wijten aan een schikking met de houders van beleggingsverzekeringen. Delta Lloyd hoeft niet bij Wouter Bos aan te kloppen voor steun. Op die overheidssteun heeft Hoek stevige kritiek: die is "marktverstorend." En hij vindt ook dat de crisis momenteel wordt overdreven, in de media en door het kabinet. De topman ziet het niet zo somber in: hij verwacht aan het eind van dit jaar herstel.

Dion Graus
Dierenrechten en het bestrijden van dierenleed zijn speerpunten van PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus. Zo stelde hij Kamervragen over onder andere het afschieten van wilde zwijnen op de Veluwe, wilde dieren in het circus en de Urker jeugd die eenden zou mishandelen. Het wekt dat dan ook geen verbazing dat Graus zich druk maakt over de dood van olifant Annabel. Zij viel afgelopen zondag in de droge gracht rond haar verblijf in het Noorderdierenpark. Volgens Graus is dit ongeluk het zoveelste voorbeeld van "wantoestanden" in dierentuinen.

Epke Zonderland
Epke Zonderland was in Peking de eerste Nederlander in een Olympische turnfinale sinds 1928. Hij viel tijdens zijn oefening en eindigde als zevende. Naast turnen op het hoogste niveau studeert Zonderland geneeskunde. Vanwege de verplichte practica en colleges is die studie lastig met topsport te combineren. Daarom wil Zonderland minimaal een jaar naar de universiteit van Pennsylvania. Daar zijn sport en studie veel beter op elkaar afgestemd. Zonderland moet nog wel toestemming krijgen van de Amerikaanse organisatie voor studentensport. Op het filmpje doet Zonderland een drievoudige combinatie. Zijn commentaar: "deze vluchtcombinatie is geen reële optie voor in mijn wedstrijdoefening, vanwege het risico, maar het is natuurlijk wel vet!"

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 6 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Dion Graus, Tim Krabbé, Niek Hoek en Epke Zonderland. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie