Uitzending
Pauw & Witteman - 10-3-2009

10-3-2009

Pauw & Witteman

1927 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Hafid Bouazza schreef een nieuwe roman, Gerdi Verbeet over het functioneren van het parlement, Job Cohen over de Noord- Zuidlijn en Roel Coutinho in actie tegen "fabels" rond meisjesvaccinatie.

Hafid Bouazza
In januari schreef Bouazza in Volkskrant Magazine een gedetailleerd afkickverslag. De schrijver had een keuze moeten maken: afkicken of aan de drank ten onder gaan. "Wie, zoals ik deed, een fles absint en meer dan twintig bier per dag gebruikt of anders een fles whisky en een fles wijn plus twaalf bier, die drinkt niet, maar leeft van alcohol. En met de hulp van Bodewits (zijn therapeut, red.) gebruik ik nu niet meer dan zeven glazen bier per dag en dat niet dagelijks." Bouazza kreeg zijn drankzucht onder controle en schreef een nieuwe roman, Spotvogel. Bouazza schiep een literaire fantasiewereld en kreeg daarvoor lovende recensies in Vrij Nederland en Het Parool.

Gerdi Verbeet
Vandaag kreeg de Tweede Kamer de analyse en aanbevelingen van de stuurgroep parlementaire zelfreflectie aangeboden. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en een groepje Kamerleden namen het reilen en zeilen van het parlement onder de loep. Verbeet en haar stuurgroep vrezen dat "parlementaire instrumenten bot raken." Ze wijzen daarbij naar het spoeddebat dat vaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld een minister op het matje te roepen.

Roel Coutinho
Vorige week maandag startte de vaccinatie van meisjes tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat de vaccinatiecampagne organiseerde verwachtte in de eerste week een opkomst van 75 procent. Er werden 70.725 meisjes opgeroepen. Maar uiteindelijk kwam slechts 60 procent van de meisjes een prik halen. Roel Couthino is directeur Infectieziekten van het RIVM. Hij wijt de lage opkomst aan de "fabeltjes" over de gevaren van de vaccinatie. Coutinho wijst de beschuldigende vinger naar de Vereniging Kritisch Prikken die "pertinent onjuiste informatie" zou verspreiden.

Job Cohen
De omstreden Amsterdamse Noord-Zuidlijn is morgen onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Burgemeester Job Cohen blikt vooruit op dat debat. Drie weken geleden stapte wethouder Tjeerd Herrema op vanwege de bouwproblemen en kostenoverschrijdingen. Vorig jaar stond de teller op 900 miljoen euro voor rekening van de gemeente. In de eerste plannen was men nog uitgegaan van 100 miljoen gulden. Volgens afspraak betaalt het Rijk een miljard euro en draait Amsterdam op voor alle extra kosten. Dan zijn er nog de bouwproblemen, zoals de verzakkingen op de Vijzelgracht vorig jaar.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 10 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Gerdi Verbeet, Hafid Bouazza, Job Cohen en Roel Coutinho. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie