Uitzending
Pauw & Witteman - 6-2-2008

6-2-2008

Pauw & Witteman

1363 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond te gast in Pauw & Witteman: Charles Groenhuijsen, Femke Halsema, Diederik Samsom en Alberto Stegeman.

Charles Groenhuijsen
Gisteren was het Super Tuesday in de VS: de belangrijkste voorverkiezing in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ťn een mogelijke dag des oordeels voor de kandidaten. Aanvankelijk was Hillary Clinton favoriet bij de Democraten. Ze won ook de belangrijke staten CaliforniŽ en New York. Maar Obama bleek in het geheel niet kansloos. Hij won bijvoorbeeld in Missouri. Daar werd sinds 1900 bij de voorverkiezingen slechts een keer niet de uiteindelijke president als kandidaat gekozen. Toen de stemmen waren geteld bleek dat Hillary haar voorsprong houdt, maar de marge is niet groot. In het Republikeinse kamp is het verschil meer afgetekend. Outsider John McCain won de belangrijke staten als CaliforniŽ. Hij wist zijn rivalen echter geen definitieve slag toe te dienen. Huckabee en Romney deden het goed in het zuiden en westen. McCain gaat dus aan de leiding, maar zijn concurrenten zijn nog in de race.Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen over Super Tuesday en de gevolgen hiervan.

Diederik Samson
PvdA-Tweede-Kamerlid Diederik Samsom tot drie uur vannacht aan de buis gekluisterd om de toespraak van Barack Obama te kunnen zien. Sinds de Obama vier jaar geleden de conventie van de Democratische partij toesprak, volgt Samsom de presidentskandidaat. Volgens hem laat Obama zien dat politiek meer is: hij wil mensen in beweging krijgen. Samsom is zo onder de indruk van Obama's toespraken dat hij de teksten heeft verspreid onder zijn fractiegenoten.

Alberto Stegeman
Een collega van undercoverjournalist Alberto Stegeman wist een nepbom aan boord van een KLM-vliegtuig te smokkelen. Via een uitzendbureau kon hij aan de slag als plaformmedewerker op Schiphol. Drie maanden kon de anonieme collega van Stegeman allerlei zaken langs de beveiliging smokkelen, zoals nepdrugs en later dus de nepbom. Hij kreeg daarbij allerhande tips van andere Schipholmedewerkers.

Femke Halsema
De fractievoorzitter van GroenLinks vroeg vanmiddag een spoeddebat aan over de gebrekkige veiligheid van Schiphol. Verder is GroenLinks in het Europees Parlement een petitie gestart om de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali met Europese middelen te bekostigen.

Ad Rutten
Als operationeel directeur van Schiphol is Ad Rutten verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven. Rutten reageert op de undercoveractie van Alberto Stegeman.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 6 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Femke Halsema, Charles Groenhuijsen, Diederik Samsom en Alberto Stegeman. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie