Uitzending
Pauw & Witteman - 11-2-2008

11-2-2008

Pauw & Witteman

2308 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond te gast bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Paulien van Deutekom, Bert Koenders, Erick van Egeraat, Adriaan van Dis en Freek de Jonge

Paulien van Deutekom
Ze werd eerder dit jaar al tweede tijdens het Europees kampioenschap in Kolomna, achter haar trainingsmaatje Ireen Wüst. Afgelopen weekend bij het WK allround in Berlijn was de 27-jarige Van Deutekom dan ook een outsider om in de gaten te houden. Wüst was topfavoriet. Maar op het zware ijs van de Berlijnse schaatshal legde Wüst het op de drie kilometer af tegen Van Deutekom. Het verschil was drie seconden. Hoewel Wüst op de 1500 meter nog iets terug kon doen, maakte Van Deutekom op de vijf kilometer definitief het verschil. Ze volgde Wüst op als wereldkampioene allround.

Erick van Egeraat
Architect Erick van Egeraat (medeoprichter van bureau Mecanoo) gaat een kunstmatig eiland ontwikkelen in de Zwarte Zee, voor de kust van de Russische stad Sochi. Sochi is in 2014 gastheer van de Olympische Winterspelen, alhoewel het eilandplan al bedacht was voor deze toekenning. Het 330 hectare metende eiland zal de naam 'Federation Island' krijgen en zal woningen, hotels, culturele, vrije tijds -en recreatieve faciliteiten bieden. Egeraat noemt Sochi een unieke locatie. Er heerst een subtropisch klimaat, terwijl de skipistes slechts op 20 kilometer afstand liggen. Daarbij ligt de mondaine stad op een scharnierpunt tussen Europa, Azie en het Midden-Oosten.
Egeraat wil voorkomen dat het eiland een 'Disneyland voor de rijken' wordt, zoals naar zijn mening de eilanden voor de kust van Dubai dat wel zijn. Hij streeft ernaar een masterplan te realiseren dat ook na de Olympische Spelen zijn economische waarde behoudt.

Bert Koenders
Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders bracht samen met zijn collega Verhagen een bezoek aan Soedan. 7 februari vertrok Koenders uit de Soedanese hoofdstad Khartoum naar Kenia om de situatie in het verscheurde land met eigen ogen te bekijken. De minister bracht onder andere een bezoek aan een vluchtelingenkamp bij Eldoret waar zich bijna 20.000 gevluchte Kikuyu's hebben verzameld. Verder zag Koenders vanuit de lucht hoe hele gebieden ontheemd zijn geraakt. Zwartgeblakerde plekken markeren de plaatsen waar ooit dorpen stonden. Na de omstreden herverkiezing van de president raakten bevolkingsgroepen op grote schaal slaags met elkaar. Volgens Koenders lijkt de situatie op "etnische zuivering".

Vorige week was Tineke Ceelen te gast in Pauw & Witteman. Zij is directrice van Stichting Vluchteling dat in Kenia ter plekke noodhulp geeft. Bekijk hier het gesprek met Ceelen.
Naar de website van Stichting Vluchteling.

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis reageert vanuit Parijs op de oproep van Franse intellectuelen om Ayaan Hirsi Ali de Franse nationaliteit te geven. Hirsi Ali vertrok in 2006 uit Nederland en verhuisde naar de Verenigde Staten om bij een Amerikaanse neoliberale denktank te gaan werken. Het voormalige VVD-Tweede-Kamerlid werd ook in Amerika beveiligd, maar Nederland betaalt die rekening niet meer. Volgens Hirsi Ali zou Parijs wél zorgen voor beveiliging als zij eenmaal de Franse nationaliteit zou hebben. Van Dis heeft dezelfde uitgeverij als Hirsi Ali, Augustus, en hij zag Hirsi Ali gisteren in Parijs. Hij reageert middels een live verbinding vanuit Parijs.

Freek de Jonge
Ook Freek de Jonge ondersteunt de actie van Uitgeverij Augustus. Hij vindt dat Nederland pal moet staan voor de verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Hij vergeleek vandaag de situatie rond Hirsi Ali met de discussie rond de Anne Frank boom. ‘We hebben weer een Anne Frank in ons midden die bescherming verdient. Moeten we wachten tot zij een boom is?’ De Jonge discussieert aan tafel mee.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 11 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Bert Koenders, Paulien van Deutekom en Erick van Egeraat. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie