Uitzending
Pauw & Witteman - 5-1-2010

5-1-2010

Pauw & Witteman

1604 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Wim de Bie, Sweder van Wijnbergen, bewoners van de Culemborgse wijk Terweijde.

Onrust in Culemborgse wijk
Een noodverordening, cameratoezicht, met betonblokken afgesloten straten en de mobiele eenheid op patrouille. Allemaal maatregelen om de rust te bewaren in de Culemborgse wijk Terweijde. Daar zijn de spanningen tussen Marokkaanse en Molukse bevolkingsgroepen weer hoog opgelopen. Tijdens de jaarwisseling werden auto's in brand gestoken, ruiten in gegooid en raakten Marokkanen en Molukkers slaags. Vorig jaar september sloeg de vlam ook al in de pan. De politie hield toen verschillende mensen aan en de gemeente probeerde de verschillende partijen bij elkaar te brengen en stelde straatcoaches aan. Toch ging het weer mis.

Vanavond gaan inwoners van Terweijde bij Pauw & Witteman met elkaar in gesprek over de onrust in hun wijk.

Wim de Bie wordt Nationale Mental Coach
Na het stoppen van Bieslog in mei 2008 gaat Wim de Bie de samenwerking met de VPRO weer aan. Vanaf vandaag zal De Bie als Nationale Mental Coach de inwoners van ons land gevraagd en ongevraagd advies geven op tal van gebieden. De kersverse mental coach heeft geen specifieke missie of doel, hij wil slechts de Nederlander bijstaan in de complexe tijd waarin we leven. Via de websites YouTube, Twitter, LinkedIn en Facebook zal De Bie zijn video- en tekstboodschappen de wereld insturen. Bekijk hieronder de eerste videoboodschap, met een advies voor de Nederlander die niet lekker in zijn vel zit.

President IJsland tekent Icesave-akkoord niet
Vandaag maakte de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson bekend dat hij het omstreden Icesave-akkoord met Nederland en Groot-BrittanniŽ niet zal ondertekenen. Vorige week stemde het IJslandse parlement in met de terugbetaling van 1,3 miljard euro en 2,5 miljard euro aan respectievelijk Nederland en Groot-BrittanniŽ, vanwege het failliet gaan van de IJslande bank Icesave. Afgelopen week bleek dat een groot deel van de bevolking van het land tegen terugbetaling is. De tegenstanders zeggen niet te willen opdraaien voor fouten gemaakt door financiŽle instellingen. De weigering van Grimsson betekent dat de kwestie middels een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd.

Econoom Sweder van Wijnbergen zal ingaan op deze ontwikkeling. Van Wijnbergen is onder meer verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ook zal Gerard van Vliet aan het woord komen. Van Vliet is ťťn van de Nederlandse gedupeerden die meer dan een ton spaargeld bij de bank had staan.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 5 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Wim de Bie, Sweder van Wijnbergen en Gerard van Vliet. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee