Uitzending
Pauw & Witteman - 16-12-2009

16-12-2009

Pauw & Witteman

1342 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Jaap Jongbloed, Antoine Bodar, Epke Zonderland en Lonneke Delhaes.
16 december 2009 - Pauw & Witteman in 5 minuten

Epke Zonderland is Sportman van het Jaar
Gisteren werd turner Epke Zonderland door zijn collega-topsporters verkozen tot Sportman van het Jaar.
Op het jaarlijkse NOC*NSF sportgala werd turner Epke Zonderland gisteravond door zijn collega-topsporters verkozen tot Sportman van het Jaar 2009. De 23-jarige turner liet medegenomineerden Sven Kramer en dressuurruiter Edward Gal achter zich. Zonderland won dit jaar zilver op het onderdeel rekstok bij het wereldkampioenschap turnen in Londen. Op hetzelfde toestel won Zonderland ook de wereldbeker.
Afgelopen maandag had amazone Anky van Grunsven in Pauw & Witteman kritiek op het Sportgala. Zij was genomineerd, maar ging niet. Volgens van Grunsven lijkt het gala op een populariteitsverkiezing.

Lonneke Delhaes over ruiming geiten
Alle drachtige geiten op bedrijven waar Q-koorts heerst, worden afgemaakt. Dit geldt ook voor gezonde geiten die drachtig zijn. Volgens het RIVM geeft deze maatregel de beste bescherming van de volksgezondheid. Aanvankelijk zouden alleen zieke geiten worden geruimd. Dat zou gebeuren in het slachthuis, maar het transport daar naartoe is te risicovol, aldus het RIVM. Als een drachtige geit op transport bevalt, komen er massaal Q-koorts bacteriŽn vrij. Vanaf 21 december beginnen de ruimingen op de 55 besmette bedrijven. De geiten krijgen een dodelijke injectie. Dierenarts Lonneke Delhaes vreesde dit scenario. Vanavond reageert ze op de nieuwe maatregelen.

Antoine Bodar over ItaliŽ na aanval op Berlusconi
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi raakte afgelopen zondag gewond na afloop van een toespraak in Milaan. Vanuit de menigte gooide een verwarde man een beeldje tegen het hoofd van Berlusconi. De premier brak daarbij zijn neus en een paar tanden. Sindsdien verkeert ItaliŽ in rep en roer. Rechts noemt het een terroristische aanslag. Links vindt dat Berlusconi de aanval zelf heeft uitgelokt met zijn gedrag.

Priester Antoine Bodar woont en werkt in Rome. Volgens hem spint Berlusconi garen bij de aanslag. Niet voor niets stapte hij meteen weer uit zijn auto om zijn gehavende gezicht aan de pers te tonen.

Jaap Jongbloed was voor 'Vermist' in Egypte
TROS Vermist-presentator Jaap Jongbloed ging naar Egypte om daar ontvoerde kinderen op te sporen. Hij was met vijf moeders in het Noord-Afrikaanse land. Een van de moeders is haar kinderen al veertien jaar kwijt. De kinderen van een ander zijn inmiddels meerderjarig. Het gebeurt regelmatig dat Egyptische mannen bij hun Nederlandse vrouw vertrekken en de kinderen meenemen. Vervolgens staan de moeders buitenspel. Zij krijgen van de Egyptische autoriteiten weinig medewerking en de Nederlandse ambassade vindt het een Eyptische aangelegenheid.

Op 24 december wordt de kerstspecial van Vermist uitgezonden. Bij de opnamen werd eindredacteur Pim Faber door een Egyptische familie urenlang opgesloten en bedreigd. Ook de moeders maakten het nodige mee in Egypte. De moeder zitten vanavond samen met Jaap Jongbloed aan tafel bij Pauw & Witteman.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 16 december door de VARA en de NPS. Te gast waren Antoine Bodar, Epke Zonderland en Jaap Jongbloed. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie