Uitzending
Pauw & Witteman - 7-1-2010

7-1-2010

Pauw & Witteman

1286 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Edith Ringnalda, Helma Neppérus, Joris Thijssen en Pieter Hilhorst.

Greenpeace-activist vrijgelaten
Na drie weken voorarrest is Joris Thijssen samen met drie andere gearresteerde Greenpeace-actievoerders door de Deense autoriteiten vrijgelaten. Het viertal werd gearressteerd naar aanleiding van hun actie tijdens de klimaattop in Kopenhagen. Juan López de Uralde, directeur van Greenpeace Spanje, wist samen met een Noorse activiste tijdens een staatsdiner met de regeringsleiders het paleis binnen te komen. Ze ontrolde daar in galakostuum een spandoek met de tekst ‘Politicans Talk, Leaders Act’. Daarmee wilden ze de regeringsleiders oproepen tot een bindend klimaatakkoord te komen. De twee activisten hadden bij hun actie hulp gekregen van de Nederlandse Joris Thijssen en een Zwitserse activist.

Het lange gevangenschap van de vier werd door Greenpeace en mensenrechtenadvocaten als buitenproportioneel bestempeld. López de Uralde zegt ‘als een hond’ te zijn behandeld. Ook Joris Thijssen zelf vond zijn tijd in de gevangenis zwaar. De actievoerders moeten overigens nog wel voor de rechter verschijnen. Ze worden onder andere verdacht van het betreden van verboden gebied en valsheid in geschrifte.

Verzoeningstocht in Culemborg
In de wijk Terweijde in Culemborg is vanavond een verzoeningstocht gelopen. Volgens initiatiefnemer Karim El Baradaia liepen er ongeveer 350 Marokkanen, Molukkers en autochtone Nederlanders mee.

Een liefdesverklaring aan Simon Vinkenoog
Simon Vinkenoog overleed vorig jaar op tachtigjarige leeftijd. Hij bracht na vijf andere huwelijken de laatste twintig jaar van zijn leven door met zijn vrouw Edith Ringnalda. Zij schreef na zijn dood een boek voor hem over de laatste dertig dagen samen: Heer en meester, een liefdesverklaring.

Vinkenoog en Ringnalda ontmoetten elkaar in 1987. Ringnalda besloot al snel haar carrière op te geven om zoveel mogelijk tijd door te brengen met haar man. Toen Vinkenoog in juni 2009 met problemen aan zijn been in het ziekenhuis belandde, begon Ringalda met schrijven. Een paar weken later overleed hij aan een hersenbloeding. Het boek werd een ode aan haar grote liefde.

Pieter Hilhorst is de nieuwe Ombudsman
Publicist Pieter Hilhorst presenteert vanaf aanstaande vrijdag bij de VARA De Ombudsman, een programma waarin hij onderzoek doet naar klachten van burgers over de overheid en oplossingen voor deze klachten zoekt. Het is een vernieuwde versie van het gelijknamige programma dat de VARA van 1969 tot 1983 uitzond. De doelstelling is echter hetzelfde gebleven: mensen helpen die met of door de overheid in problemen zijn gekomen. Hilhorst heeft hoge verwachtingen en hoopt op een grote maatschappelijke invloed van het programma. Vast onderdeel van De Ombudsman is het O-Team, dat de wat luchtigere onderwerpen voor hun rekening neemt.

Pieter Hilhorst (1966) is politicoloog en columnist van de Volkskrant.

Walvisvaarder ramt boot Sea Shepherd
Een Japanse walviswaarder ramde gisteren in de Zuidelijke Oceaan een speedboot van activisten van de Sea Shepherd Conservation Society. Hun 24 meter lange boot brak daardoor in tweeën. De Japanse boot ontkent met opzet gehandeld te hebben. Sea Shepherd wil al jarenlang een einde maken aan de walvisjacht. Hoewel de commerciële walvisvangst sinds 1986 is verboden in Japan, worden er nog steeds veel walvissen gevangen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

Tweede Kamerlid Helma Népperus (VVD) vindt dat Sea Shepherd moet stoppen met het lastig vallen van de Japanse boten. Hoewel ze zelf ook tegen de walvisjacht is, vindt ze het niet kunnen dat de organisatie ‘zelf voor agentje speelt’.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 7 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Edith Ringnalda, Helma Neppérus, Pieter Hilhorst en Simon Vinkenoog. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie