Uitzending
Pauw & Witteman - 5-4-2013

5-4-2013

Pauw & Witteman

1430 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Jan Hoedeman, Pieter Waterdrinker, Danny Mekić, Henk Nijboer, Joop Bouma, Martijn Roessingh, Giovanca en Lavinia Meijer

Internetexpert en Kamerlid over storingen ING
Zowel de website van ING als het mobiel bankieren via ING waren enkele uren niet beschikbaar vandaag. Dit had te maken met een storing bij het betalen via internet. Alle grote Nederlandse banken hadden last van deze storing. Betalen via iDEAL was bij geen enkele bank mogelijk.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn de problemen veroorzaakt door een DDos-aanval op de banken. Dat is een zogenaamde aanval met enorme hoeveelheden data die het betalingsverkeer lam leggen. Eerder sprak Currence, het bedrijf achter iDeal, van een 'technisch probleem'. Van cyberaanvallen door hackers zou geen sprake zijn. Premier Rutte typeerde de situatie als 'een zorgelijke ontwikkeling'.

Schrijver over bezoek president Poetin
President Poetin van Rusland brengt aanstaande maandag 8 april een bezoek aan Nederland. Hij opent dan met koningin Beatrix het Nederland-Rusland-jaar 2013 ter gelegenheid van honderden jaren goede betrekkingen. Maar niet iedereen is even positief over het bezoek van Poetin. Zo maakt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zich zorgen over de mensenrechtensituatie in het land. Daarnaast is de Tweede Kamer ongerust over het feit dat Rusland in de VN-Veiligheidsraad sancties tegen de Syrische leider Assad blokkeert en hem daarmee de hand boven het hoofd houdt.

Belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders COC Nederland biedt Koningin Beatrix en premier Rutte voor het bezoek van Poetin een 'regenboogspeld' aan. De organisatie hoopt dat ze op die manier solidariteit willen tonen met de LHBT-gemeenschap in Rusland. Daarnaast demonstreert het COC maandagavond bij het Scheepsvaartmuseum, waar Poetin die avond dineert. De reden van deze acties is een nieuwe Russische wet die volgens het COC anti-homo is. De wet maakt propaganda van homoseksualiteit strafbaar. Het COC merkt op dat de wet ook op verzet stuit bij onder andere de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Schrijver Pieter Waterdrinker woont al 17 jaar in Rusland en is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om het bezoek van president Poetin te bespreken.

Journalisten over lijst met belastingontduikers
Staan er Nederlanders op de lijst van belastingontduikers? Deze vraag heeft de Tweede Kamer vandaag gesteld aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Hij zegt dat 'het nu zaak is om de lijst op kantoor te krijgen en hem te onderzoeken'. Inmiddels heeft de staatssecretaris verloven van zijn ambtenaren ingetrokken om de lijst na te pluizen van miljonairs met geld.

Gisteren kwam aan het licht dat onderzoeksjournalisten uit verschillende landen, waaronder die van dagblad Trouw, voor het eerst een groot databestand in handen hebben gekregen met gegevens van honderdduizend offshore-bedrijven in belastingparadijzen. Dit zijn rekeningen van onder meer politici, wapenhandelaren en zakenmensen wereldwijd.

Royaltywatcher over zijn boek 'Willem-Alexander'
Jan Hoedeman en Remco Meijer schrijven over het Koninklijk Huis voor de Volkskrant. Op 6 april aanstaande komt hun nieuwe boek uit, de biografie Willem-Alexander. Van prins tot koning.

Deze enige serieuze biografie van de aanstaande koning geeft een kijkje in onder meer de opvoeding, schooltijd, studenten- en liefdesleven en het werk van de kroonprins. Ook komen zaken aan bod als zijn huwelijk met Máxima en de fatale Koninginnedag in 2009.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 5 april door de VARA en NTR. Te gast waren Giovanca Desire Ostiana, Lavinia Meijer en Koning Willem-Alexander. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie