Uitzending
Pauw & Witteman - 1-4-2013

1-4-2013

Pauw & Witteman

1127 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Tinkebell, Sharon Gesthuizen, Henk van Os, Vincent Mentzel, Midas Dekkers en Peter van Uhm.

Rijksmuseum
Na een flinke verbouwing van tien jaar opent het Rijksmuseum in Amsterdam op 13 april aanstaande opnieuw haar deuren. Een minutieus uitgevoerde operatie bracht het beroemde schilderij van Rembrandt de Nachtwacht al eerder weer op haar plek in de Nachtwachtzaal. Het aftellen tot de grand opening is begonnen.

De uitzending van Pauw & Witteman staat vanavond geheel in het teken van de heropening van het Rijksmuseum. De vijf tafelgasten hebben alvast een kijkje genomen in het majestueuze museum dat ooit door architect Cuypers is ontworpen. Ieder van hen keek vanuit een eigen thema naar de kunstcollectie.

Henk van Os
Henk van Os was directeur van het Rijksmuseum van 1989 tot 1996. Als Nestor gaat hij in Pauw & Witteman in op de verbouwing. Waarom duurde deze vernieuwing tien jaar? Wat maakt het museum zo uniek? Wat voor persoonlijke herinneringen heeft hij aan het museum?

Tinkebell
Kunstenares Tinkebell was erbij toen de 4,5 meter lange Nachtwacht werd opgetakeld en teruggeplaatst in het Rijksmuseum. Voor Pauw & Witteman zocht ze naar schilderijen met erotisch afgebeelde vrouwen. Ze gaat in op de symboliek hiervan en bespreekt de 'eierdans', een Vlaamse volksdans door volksdansvereniging De Hovelingen-Viking.

Midas Dekkers
Wat betekent het als apen of poezen op een schilderij staan afgebeeld? Bioloog Midas Dekkers selecteerde een aantal kunstwerken waarbij dieren een centrale rol spelen. In Pauw & Witteman vertelt hij over de diepere, en soms geestige betekenis van de afbeeldingen.

Sharon Gesthuizen
Tweede Kamerlid voor de SP Sharon Gesthuizen is zelf beeldend kunstenaar. In het Rijksmuseum ging ze op zoek naar de politiek getinte kunstwerken. In Pauw & Witteman bespreekt ze een aantal schilderijen en objecten die haar zijn opgevallen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 1 april door de VARA en NTR. Te gast waren Peter van Uhm, Midas Dekkers, Henk van Os, Vincent Mentzel en Sharon Gesthuizen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie