Uitzending
Pauw & Witteman - 29-3-2013

29-3-2013

Pauw & Witteman

1466 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Bauke Vaatstra, Paul Jansen, Willem van der Veen, Claire Boonstra, Peter Hartkamp, Jasper van Dijk en een blaaskwintet van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Nabestaanden over proces tegen Jasper S
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar celstraf geŽist tegen de verdachte Jasper S., die terechtstaat voor de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het OM acht de moord bewezen. Volgens de officier van justitie heeft Marianne zich flink tegen haar belager verzet.

Op de tweede dag van het proces tegen S. worden deskundigen in de zaak gehoord. Zo verklaarde klinisch psycholoog Feringa vanmorgen dat S. geen persoonlijkheidsstoornis heeft. De klinisch psycholoog onderzocht de verdachte. Volgens hem werd hij gedreven door lustgevoelens toen hij achter Marianne aanfietste. Zijn gruwelijke daad was volgens de deskundige 'mogelijk ingegeven door seksuele frustratie'.

De advocaat van S. Jan Vlug betoogde dat er geen enkel bewijs is dat hij zijn slachtoffer met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht, omdat hij 'handelde in paniek'. Volgens hem zou hij maximaal vijftien jaar celstraf moeten krijgen.

Paul Jansen over verhoudingen in kabinet
De coalitiepartijen PvdA en VVD lijken onenigheid te hebben over de besteding van 750 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld. Het bedrag is bedoeld om de economie in ontwikkelingslanden te stimuleren, maar daar verstaat minister Lilianne Ploumen (PvdA) iets anders onder dan minister Henk Kamp (VVD). Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Minister Kamp wil in tijden van economische crisis ook de Nederlandse bedrijven helpen, terwijl minister Ploumen zich vooral richt op het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn. Minister Kamp ontkende in het Radio 1 Journaal dat hij in conflict is geraakt met de Pvda-minister. Volgens hem hebben ze gisteren in de ministerraad een 'verstandig gesprek gevoerd' en verwacht hij dat ze volgende week tot een akkoord kunnen komen.

Debat over vernieuwing van het onderwijs
Ouders die hun kinderen naar De Kampanje Sudbury school in Amersfoort sturen overtreden de leerplichtwet. De rechter erkent De Kampanje niet als echte school, omdat er op een onconventionele manier wordt les gegeven.

De Kampanje is een particuliere school voor het basis- en middelbaar onderwijs die haar manier van lesgeven baseert op de zogenoemde Sudbury-filosofie. Deze gaat ervan uit dat iemands karakter en persoonlijkheid bepalend is voor succes in het leven. Daarom is de schoolomgeving gericht op 'ontwikkeling van vertrouwen, zelfstandigheid, creativiteit, volharding en verantwoordelijkheid'. Het is aan de leerlingen wat ze dagelijks leren en doen.

Orkest speelt 'Voor de koning'
Op 30 april 2013 is het zover: dan vindt de abdicatie plaats van koningin Beatrix. Haar zoon Willem Alexander wordt dan officieel gekroond tot Koning der Nederlanden. Deze historische gebeurtenis willen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In onze nieuwe rubriek Voor de koning brengen verschillende artiesten een ode aan de toekomstige koning in de vorm van een artistiek geschenk.

In Pauw & Witteman spelen leden van het Koninklijk Concertgebouworkest het Nederlandse lied In Holland staat een huis. Een liedje, dat door Hugo de Groot is gecomponeerd. Het orkest bestaat vanavond uit een blaaskwintet met: Vincent Cortvrint (fluit), Jan Kouwenhoven (hobo), Jacques Meertens (klarinet), Helma van den Brink (fagot) en Sharon St. Onge (hoorn). Het blaaskwintet voert verschillende variaties uit op het nummer In Holland staat een huis.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 29 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Jasper van Dijk en Paul Jansen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie