Uitzending
Pauw & Witteman - 10-4-2013

10-4-2013

Pauw & Witteman

1231 x bekeken | 0 reacties
4
Gasten: Frits Bolkestein, Boele Staal, Rena Netjes, Danil Lohues en Mohammed Benzakour.

Frits Bolkestein
Frits Bolkestein wil een parallelle munt voor de triple-A-landen in de eurozone. De oud-VVD-leider roept het kabinet op om zo snel mogelijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zo'n munt in te voeren. Hij ziet dit als de enige oplossing om de crisis te bezweren. Bolkestein zei dit als gastspreker tijdens een symposium van de ChristenUnie. Bolkestein beaamt dat zijn pleidooi neerkomt op invoering van de zogenoemde neuro, een euro voor noordelijke landen die relatief financieel gezond zijn; zoals Finland, Duitsland en Nederland. Bolkestein rekent Frankrijk hier niet bij.

Boele Staal
De ING heeft vandaag een nieuwe DDoS-aanval binnen een uur kunnen afslaan. De bank werd vanochtend voor de derde keer binnen een week het slachtoffer van een cyberaanval. Tijdens de aanval werd de beveiliging opgeschroefd, waardoor internetbankieren via Mijn ING beperkt beschikbaar was, net als iDEAL en de mobiele app. Webwinkeliers hebben naar schatting tientallen miljoenen euro's schade opgelopen door de drie cyberaanvallen die afgelopen week het online betaalsysteem iDeal tijdelijk uit de lucht haalden. 'Ieder uur dat iDeal niet werkt kost tussen de 5 en 7 miljoen euro. Als het alleen bij n grote bank niet werkt, zoals bij ING, dan kun je de schade door 3 delen'. Boele Staal is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om de cyberaanvallen op banken en de effecten daarvan te bespreken.

Rena Netjes
De Nederlandse journaliste Rena Netjes werd maandag in de Egyptische hoofdstad Caro gearresteerd. Dinsdagmiddag werd ze voorgeleid en vrijgelaten, waarna ze werd opgehaald door de Nederlandse ambassadeur. Netjes werkt onder meer voor BNR, Het Parool en de KRO, ze was in Egypte om een reportage over werkloosheid onder jongeren te maken. Netjes werd door de autoriteiten beschuldigd van het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren en zou een gevaar voor de staatsveiligheid zijn. Terwijl ze in Caro boodschappen deed, kwam ze langs een koffiehuis waar veel jongeren zaten. Ze vroeg daar of er mensen waren die mee wilden werken aan een interview. En van de aanwezigen ging daar op in, en vroeg haar paspoort en perskaart. Hij wilde die vervolgens niet teruggeven, en vertelde de politie dat hij een buitenlander had betrapt die staatsgevaarlijk was en de westerse cultuur in Egypte wilde verspreiden. Rena Netjes is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om haar arrestatie in Egypte te bespreken.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 10 april door de VARA en NTR. Te gast waren Danil Lohues, Boele Staal, Mohammed Benzakour en Frits Bolkestein. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie