Uitzending
Pauw & Witteman - 2-4-2013

2-4-2013

Pauw & Witteman

2220 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Hans Wijers, Carola Schouten, Karin Kuiper, Remco Breuker, Bart Swier en Pieter Omtzigt.

Bart Swier en Pieter Omtzigt
Pedofielenvereniging Martijn kan niet worden verboden. Zo oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden vandaag. Het hof vindt dat de werkzaamheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat er geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting. Het CDA en de ChristenUnie overwegen hun initiatiefwetsvoorstel om pedofielenverenigingen te verbieden alsnog weer in te dienen. De partijen stopten met het indienen van hun plan nadat de rechtbank in Assen in juni vorig jaar de club een verbod oplegde. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel. Volgens hem moet Nederland het Verdrag van Lanzarote in de wetgeving opnemen, ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. In Pauw & Witteman gaat Omtzigt vanavond over het besluit van het hof in debat met de advocaat van Vereniging Martijn Bart Swier.

Remco Breuker
De gesloten communistische staat Noord-Korea heeft haar grootste kernreactor voor het eerst sinds 2007 weer gestart. Dat heeft het land vandaag bekend gemaakt. Hierbij gaat het om hun grootste nucleaire installatie Yongbyon. De bedoeling is dat Noord-Korea al haar kernreactoren weer in beweging brengt. In zijn toespraak van afgelopen zondag zei de communistische leider Kim Jong-un dat 'het kernwapenarsenaal bedoeld is om potentiële aanvallers af te schrikken en fungeert als basis voor de welvaart in het land'. De plutonium-reactor Yongbyon werd zes jaar geleden gesloten als onderdeel van een overeenkomst die voortvloeide uit een ontwapeningsoverleg dat uiteindelijk vastliep. Als de installatie weer operationeel wordt, kan daarmee per jaar genoeg plutonium worden vervaardigd voor één kernbom. Hoe serieus is de oorlogstaal van Noord-Korea? Hoe dreigend is de heropening van de kernreactor? Wat wil Noord-Korea hiermee bereiken? Vanavond praat Pauw & Witteman over de kwestie met hoogleraar Koreastudies van de Universiteit Leiden Remco Breuker.

Carola Schouten en Karin Kuiper
Het kabinet wil een versobering van de nabestaandenwet, maar dit plan stuit op verzet in de Tweede Kamer. Carola Schouten is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en levert kritiek op de plannen van de coalitie. Zelf is ze ook een nabestaande; haar vader overleed toen ze negen was. Vanavond is Schouten te gast bij Pauw & Witteman om uit te leggen waarom ze het kabinet adviseert het plan in te trekken. Ook Karin Kuiper schuift vanavond aan. Zij verloor in 2005 haar man, schrijver en journalist Karel Glastra van Loon, en schreef onder andere Je mag mij altijd bellen en 1001 dagen van rouw over haar rouwverwerkingsproces.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 2 april door de VARA en NTR. Te gast waren Hans Wijers, Karin Kuiper en Pieter Omtzigt. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie