Uitzending
Pauw & Witteman - 4-4-2013

4-4-2013

Pauw & Witteman

1334 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Christ Klep, Abdelkader Benali, Soundos El Ahmadi, Philip Scheltens, Nelson Goerner en Carel Kraayenhof.

Carel Kraayenhof en Nelson Goerner
Vanavond in Pauw & Witteman speelt Nelson Goerner 'Malambo op. 7', een stuk van de Argentijnse componist Ginastera. Ginastera wordt beschouwd als de belangrijkste componist van Zuid-Amerika. Wat heeft hij voor de klassieke muziek betekent? En wat was zijn invloed? Hierover en meer praat bandoneonist en componist Carel Kraayenhof.

Christ Klep
Zuid-Korea meldt dat Noord-Korea een raket met ''een aanzienlijk bereik" heeft verplaatst naar zijn oostkust. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Kwan-jin, benadrukte tegelijkertijd dat er geen tekenen zijn dat Noord-Korea zich voorbereidt op een oorlog. In Japanse media zijn berichten verschenen dat het gaat om een langeafstandsraket, die de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. Minister Kim bestreed dat en zei dat de raket die afstand niet haalt. Volgens deskundigen beschikt Pyongyang niet over langeafstandsraketten die het vasteland van de VS kunnen bereiken. Raketten die Noord-Korea vorig jaar tijdens een parade liet zien, zouden nep geweest zijn. Volgens Noord-Korea verkeren zij in oorlog met hun buurland Zuid-Korea. Sinds het land op 12 februari dit jaar een kernproef uitvoerde, zijn de spanningen tussen beide partijen hoog opgelopen. Mocht het tot een oorlog komen denken experts niet dat Noord-Korea deze kan winnen. Volgens analisten van het Britse International Institute for Strategic Studies ziet het Noord-Koreaanse leger er op papier welliswaar indrukwekkend uit, maar is de werkelijke kracht veel minder dan de cijfers suggereren. Veel van hun materieel is verouderd en stamt uit de jaren 60, terwijl Zuid-Korea en zijn machtige bondgenoot de Verenigde Staten beschikken over het modernste wapentuig. Militair Historicus Chris Klept gaat vanavond bij Pauw & Witteman in op de slagkracht van Noord-Korea. Hoe serieus moeten we hun bedreigingen nemen?

Philip Scheltens
Het kabinet investeert de komende vier jaar 32,5 miljoen euro in de strijd tegen dementie. Het geld wordt gestopt in het Deltaplan Dementie, dat de explosieve groei van de hersenaandoening moet tegen gaan. Deltaplan Dementie is een initiatief van Alzheimer Nederland, VUmc Alzheimercentrum, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en ZonMW. Vandaag ontvangt de Tweede Kamer een zogeheten actieplan van minister Schippers van Volksgezondheid met als doel om ziektes als Alzheimer sneller te signaleren, meer wetenschappelijk onderzoek te doen en betere behandelingen te ontwikkelen. Zo moet onder meer een 'Nationaal Dementie Register' komen en een online zorgportaal voor patiënten en verzorgers. Neuroloog Philip Scheltens is de architect van het Deltaplan Dementie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum. Waarom is dit plan nu nodig? Wat betekent het groeiend aantal dementeren voor ons land? Wat gebeurt er als het niet wordt aangepakt? Vanavond in Pauw & Witteman praat hij over zijn initiatief.

Abdelkader Benali en Soundos El Ahmadi
De Tweede Kamer voert vandaag een debat over problemen met Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst. De PVV verzocht hiertoe naar aanleiding van de dood van de grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens PVV-leider Geert Wilders kampt Nederland "niet met een voetbalprobleem, maar met een Marokkanenprobleem'". Ondanks deze omstreden benoeming, stond het debat wel als 'Marokkanendebat' op de agenda van de Tweede Kamer vermeld. Veel Kamerleden voelen niets voor deze naamgeving. PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel blikte gisteren in Pauw & Witteman vooruit op het debat. Volgens haar zet de term onterecht een groep mensen weg in de samenleving. 'Het suggereert dat het een probleem is van een bevolkingsgroep, van je etniciteit, van je zijn,' aldus Yücel. Vanavond in Pauw & Witteman gaan auteur Abdelkader Benali en cabaretière Soundos El Ahmadi over het onderwerp in debat.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 4 april door de VARA en NTR. Te gast waren Carel Kraayenhof, Abdelkader Benali, Christ Klep en Soundos el Ahmadi. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie