Uitzending
Pauw & Witteman - 4-5-2010

4-5-2010

Pauw & Witteman

1971 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Joop Munsterman, Jan van Halst, Lodewijk Asscher, Leon Bril, Kenneth Perez, Rudy Stroink en Tom Holkenborg.

Lodewijk Asscher
De Nationale Dodenherdenking op de Dam is deze avond ernstig verstoord. Nadat een man tijdens de twee minuten stilte hard begon te schreeuwen ontstond er chaos in het publiek. Er zijn vijftig gewonden gevallen en de politie heeft twee mannen aangehouden. Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher en ooggetuige Leon Bril vertellen over de paniek op de Dam.

Joop Munsterman, Kenneth Perez en Jan van Halst
Voorzitter Joop Munsterman bouwde jarenlang geduldig aan de organisatie van FC Twente. In de eredivisie altijd een modale club die regelmatig Europees voetbal speelde. Maar de afgelopen seizoenen zat FC Twente in de lift. De Tukkers werden in 2007 vierde en haalden in 2008 en 2009 de tweede plaats. Ook dit jaar speelde FC Twente aanvallend voetbal en coach Steve McLaren loodste zijn mannen naar de eerste landstitel in het 45-jarige bestaan van de club.

Munsterman hoopt dat hij zijn club weer verder kan brengen met de miljoenen van de Champions League. Vanavond is hij te gast, samen met commercieel directeur Jan van Halst die zelf bijna tien jaar voor FC Twente voetbalde en speler Kenneth Perez.

Rudy Stroink
Elf jaar oud was Rudy Stroink (1955) toen hij van zijn broer hoorde dat hun vader fout was in de oorlog. Vader Gerhard Stroink was bij de SS geweest en de tweede man van de NSB achter Mussert. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, een straf die later werd teruggedraaid. In 1953 mocht Gerhard Stroink de gevangenis verlaten. Over de oorlog in het "disfunctionele gezin" niet gepraat, aldus Rudy Stroink

Rudy Stroink studeerde bouwkunde en werd succesvol projectontwikkelaar. Met zijn bedrijf TCN opereert Stroink internationaal, hij wil zich inzetten voor een beter Nederland en denkt aan een rol in de politiek. Documentairemaker Kees Brouwer volgde hem voor VPRO's Tegenlicht. Het was eind 2008 en TCN verloor veel opdrachten vanwege de kredietcrisis. Toen Brouwer de projectontwikkelaar vroeg naar zijn persoonlijk drijfveren en zijn visie op de wereld, vertelde Stroink zijn verhaal, het verhaal van zijn vader. Daarover maakte Brouwer een nieuwe documentaire: Het land van Stroink.

Tom Holkenborg
Producer Tom Holkenborg, ook bekend als Junkie XL, is morgen 'Ambassadeur van de Vrijheid'. Hij geeft optredens op vijf Bevrijdingsfestivals in het hele land. Zo staat Holkenborg op de Dam in Amsterdam en hij sluit af op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Over vrijheid zegt Holkenborg: "Er is niets zo belangrijk dan je eigen keuzes kunnen maken. Zoals ik mijn eigen artistieke keuzes maak en mijn eigen muzikale weg kies, moet dat voor iedereen gelden: muzikanten, kunstenaars, activisten, politici."

Holkenborg scoorde als Junkie XL in 2002 zijn grootste hit met A Little Less Conversation. Met deze Elvis-remix brak hij wereldwijd door. Naast zijn DJ-optredens maakt Holkenborg veel muziek voor computerspellen en films. Zijn laatste project is de muziek voor de populaire spellenserie The Sims.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 4 mei door de VARA en NTR. Te gast waren Lodewijk Asscher, Rudy Stroink, Tom Holkenborg, Jan van Halst, Joop Munsterman en Kenneth Pérez. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie