Uitzending
Pauw & Witteman - 30-4-2010

30-4-2010

Pauw & Witteman

2219 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Mart Smeets, Erica Terpstra, Ivo Opstelten, Mark Huizinga, Minke Booij, Arnold Vanderlijde, Esther Vergeer, Wim de Ridder en Winy Maas.

Mart Smeets, Erica Terpstra en Ivo Opstelten
Honderd jaar na de Olympische Spelen in Amsterdam wil Nederland mogelijk weer de Olympische en de Paralympische Spelen naar Nederland halen. Om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken is het Olympisch Plan 2028 gelanceerd. Het eerste deel van het plan, de onderzoeksfase, is inmiddels afgerond. In 2016 moet de opbouwfase afgerond zijn, waarin Nederland naar Olympisch niveau moet worden getild. Vanaf 2016 volgt de kandidaatstelling en de organisatie van de Spelen. Ivo Opstelten is voorzitter van het Olympisch Plan. Samen met oud-OlympiŽr Erica Terpstra pleit hij voor het plan om Nederland de komende jaren klaar te maken voor de Olympische Spelen. Mart Smeets is echter minder positief en denkt dat de Nederlandse cultuur niet snel genoeg zal kunnen veranderen om in 2028 al klaar te zijn voor de Spelen.

Mark Huizinga, Minke Booij, Esther Vergeer en Arnold Vanderlijde
Oud-olympiŽr Erica Terpstra, Judoka Mark Huizinga en bokser Arnold Vanderlijde vertellen wat voor hen het 'Olympisch gevoel' is. Ook Esther Vergeer kent het Olympisch gevoel; zij is vijfvoudig Paralympisch kampioen tennis. Volgens Mart Smeets leven de Paralympische Spelen echter totaal niet bij het wereldwijde publiek. Hij gaat hierover in discussie met Erica Terpstra. In 2008 keken 427.000 Nederlanders naar de eerste dag van de Paralympische Spelen. De dag erna daalde de kijkcijfers naar 259.000. Gemiddeld keken 309.000 Nederlanders per avond naar de Paralympische Spelen. Algemeen directeur Gerard Dielessen van de NOS was 'zeer tevreden met deze hoeveelheid kijkers'.

Wim de Ridder en Winy Maas
Om zich serieus kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen in 2028, moet Nederland in 2016 laten zien hier voldoende faciliteiten voor te hebben. Kan Nederland dit aan en hoeveel gaat dit kosten? Volgens Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek, moet Nederland dit kunnen bereiken. De infrastructuur in Nederland zal de Spelen volgens de Ridder tegen 2028 aankunnen. Winy Maas is ontwerper van onder meer het VPRO-gebouw op het Mediapark en de Silodam in Amsterdam. Samen met studenten heeft hij plannen ontwikkeld voor de mogelijke Olympische Spelen in Nederland.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 30 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Arnold Vanderlijde, Erica Terpstra, Esther Vergeer, Ivo Opstelten, Mark Huizinga, Mart Smeets, Minke Booij, Wim de Ridder en Winy Maas. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie