Uitzending
Pauw & Witteman - 10-5-2010

10-5-2010

Pauw & Witteman

1586 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Annemarie Jorritsma, Arnoud Boot, Willem Middelkoop en Hero Brinkman.

Hero Brinkman
PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil zijn partij democratiseren. Momenteel zet partijleider Geert Wilders als enige de lijnen uit in zijn Partij voor de Vrijheid. Hij is ook het enige lid. Er zijn dus geen leden die tijdens een partij congres de koers van partij kunnen wijzigen. Brinkman wil daar verandering in brengen door zoveel mogelijk voorkeurstemmen te behalen.

Sinds 2007 zit oud-politieman Hero Brinkman in de Tweede Kamer voor de Partij Voor de Vrijheid. Hij kreeg snel bekendheid wegens zijn ongezouten mening over het gedoogbeleid, de krakers en de Antillen, volgens Brinkman "een grotendeels corrupt boevennest". Brinkman staat elfde op de PVV-lijst en daarmee lijkt hij verzekerd van een tweede periode in het parlement. Zijn partij heeft momenteel negen Kamerzetels, maar staat in de peilingen al tijden op winst.

Arnoud Boot
Econoom Arnoud Boot en financieel expert Willem Middelkoop debatteren over het noodplan waarmee de EU-leiders hopen de crisis rond de euro te bezweren.

Willem Middelkoop
Vandaag presenteerde de commissie-De Wit de uitkomst van haar onderzoek naar het ontstaan van de financiŽle crisis. Voorzitter Jan de Wit, Kamerlid voor de SP, schetst in het eerste rapport getiteld Verloren krediet een somber beeld van een financiŽle wereld waar de oorzaken van de crisis nog lang niet verdwenen zijn. Het rapport waarschuwt voor een mogelijke herhaling van de crisis met effecten "die wellicht vele malen groter zijn dan nu".

Daarnaast wijst het rapport vele schuldigen aan. Niet alleen de banken dragen schuld, ook de toezichthouders, politici, accountants en kredietbeoordeelaars hebben een kwalijke rol gespeeld. De Wit stelt teleurgesteld vast dat de urgentie om grote hervormingen door te voeren inmiddels sterk is afgenomen. Er wordt een reeks aanbevelingen gedaan, zoals het verhogen van de kapitaaleisen van banken, een aanscherping van de Code Banken en er moet een scheiding komen tussen de gewone en zakelijke activiteiten van banken.

Nog voor de zomer begint de commissie aan het tweede deel van het onderzoek, waarbij gekeken zal worden naar het handelen van de Kamer en het kabinet tijdens de crisis.

Econoom Arnoud Boot en financieel expert Willem Middelkoop reageren op de bevindingen van de commissie.

Annemarie Jorritsma
Annemarie Jorritsma gaat in op het overlijden van haar oud-VVD-collega Hans Dijkstal, waarmee ze samen in het eerste Paarse kabinet zat.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) draagt sinds zaterdag de titel 'homomoeder'. Ze wil zich actief inzetten voor de emancipatie van homo's en lesbiennes in haar stad. Ze schaart zich hiermee in het rijtje van de Zangeres Zonder Naam, Daphne Bunskoek en Willeke Alberti. Ze kreeg de titel op initiatief van Margreet Dolman, die hier twee weken geleden voor pleitte tijdens de uitreiking van de Roze Pionier.

Daarnaast zal Jorritsma - die voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) - ingaan op een nieuwe resolutie die VNG vrijdag presenteerde. De resolutie is gericht op het verbeteren van het Nederlandse openbaar bestuur in deze tijden van financiŽle crisis. Klik hier om meer over dit initiatief te lezen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 10 mei door de VARA en de NPS. Te gast waren Hero Brinkman, Annemarie Jorritsma, Willem Middelkoop en Arnoud Boot. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie