Uitzending
Pauw & Witteman - 26-4-2010

26-4-2010

Pauw & Witteman

1326 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Ab Klink, Esther Ouwehand, Sara Kroos en Simon Vuyk.

Ab Klink
Tijdens het CDA-congres dat dit weekend werd gehouden is een aantal extra bezuinigingsvoorstellen aangenomen. Zo moet de AOW-leeftijd sneller verhoogd worden. Het CDA wil de AOW-leeftijd in 2015 naar 66 verhogen en vijf jaar later naar 67. Ook werd de publieke omroep tijdens het congres opgeroepen te bezuinigen. Een voorstel om van drie naar twee publieke netten te gaan, haalde het niet. CDA-minister Ab Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) blikt terug op het congres.

Verder stuurde Klink vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij maatregelen aankondigt om de beloning van specialisten te beperken. Klink vindt dat zij ongeveer 220.000 euro mogen verdienen, terwijl veel specialisten in het huidige systeem meer opstrijken. Hierdoor vielen de zorgkosten honderden miljoenen euro's hoger uit dan begroot en die kosten wil de minister niet afwentelen op de premiebetaler.

Esther Ouwehand
Tijdens het congres dat de Partij voor de Dieren afgelopen zondag hield is door een meerderheid van de leden besloten om Kamerlid Esther Ouwehand alsnog op de tweede plek van de kieslijst te plaatsen. Er stemden 184 leden voor, terwijl 140 tegen stemden. In eerste instantie stond Ouwehand niet op de lijst. Hiervoor werd geen officiële verklaring gegeven, maar volgens een aantal partijleden lag een conflict tussen lijsttrekker Marianne Thieme en Ouwehand hieraan ten grondslag. Het niet plaatsen van Ouwehand op de kieslijst zorgde voor grote onrust binnen de partij. Een deel van de achterban uitte kritiek op het volgens hen strenge regime van Marianne Thieme.

Sara Kroos
Cabaretière Sara Kroos heeft samen met tekstschrijver Arthur Japin en componist Martijn Breebaart de Annie M.G. Schmidtprijs 2009 gekregen voor het liedje Nachtkaravaan. De prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste lied dat het afgelopen jaar in het theater is uitgevoerd. De jury, bestaande uit onder anderen Paul van Vliet en Cor Bakker, koos unaniem voor Nachtkaravaan en sprak van “een prachtige combinatie van tijdloze poëzie en eigentijdse muziek”. Het lied is afkomstig uit de nieuwste voorstelling van Kroos, Boheems.

Sara Kroos (1981) deed in 2000 mee aan het Leids Cabaret festival, waar ze er met de publieksprijs vandoor ging. Na haar eerste twee shows - Honger en Lam - liet ze zich bij haar derde show Zoetgevooisd vergezellen van twee muzikanten. Boheems - haar vijfde show - bevat meer muziek dan ze ooit eerder in haar voorstellingen verwerkte. De liedjes verschenen ook apart op cd. Kroos werd bij het grote publiek bekend door haar deelname aan het improvisatieprogramma De Lama's in 2004.

Met het liedje Nachtkaravaan wonnen Sara Kroos, schrijver Arthur Japin en componist Martijn Breebaart de Annie M.G. Schmidtprijs 2009. Live in de uitzending spelen Kroos en haar begeleidingsband Nachtkaravaan. Martijn Breebaart op toetsen, Bastiaan Mulder speelt gitaar, drum en percussie: Rutger Hoorn en Mark van Bruggen speelt bas.

Simon Vuyk
Journalist Simon Vuyk onderzocht voor Revu en SBS de vuurwerkramp in Enschede. In De waarheid achter de vuurwerkramp schrijft hij dat de ramp een ongeluk was, maar dat de vuurwerkfabriek nooit in een woonwijk had mogen staan. TNO deed in een rapport aanbevelingen voor regelgeving van vuurwerkopslag. Als deze aanbevelingen waren opgevolgd zou de fabriek niet in een woonwijk hebben gestaan en waren licht en zwaar vuurwerk niet samen opgeslagen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft altijd verklaard dit TNO-onderzoek nooit te hebben ontvangen, maar volgens Vuyk blijkt uit een verzendlijst van TNO dat het onderzoek wel degelijk verstuurd is.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 26 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Ab Klink, Esther Ouwehand en Sara Kroos. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!