28-3-2013
1747 x bekeken | 0 reacties
Gasten: Frans Timmermans, Rutger Bregman, Remco Bleeker, Saskia Belleman.
Saskia Belleman
De rechtbank in Leeuwarden is vandaag gestart met de inhoudelijke behandeling van de zaak over de moord op de Friese Marianne Vaatstra. De 45-jarige verdachte Jasper S. uit Oudwoude zei 'Marianne in paniek te hebben gedood'. Ook zei S. vandaag 'niet de moed te hebben naar de politie te stappen' toen bekend werd dat er een groot DNA-verwantsschaponderzoek zou plaatsvinden. Ondanks dat hij wist dat zijn geheim zou uitkomen, stond hij toch DNA af. Ook familieleden van de boer lieten zich testen. S. staat terecht voor de moord en verkrachting van de 16-jarige Marianne in 1999. Eerder zei hij die bewuste nacht 'jij bent voor mij' gedacht te hebben, toen hij Marianne tijdens een nachtelijke fietstocht tegenkwam. De familieleden van Marianne Vaatstra eisen samen ten minste 80.000 euro van Jasper S. Ze deden dit tijdens de behandeling van de zaak, het bedrag is onder meer voor de broer die zijn zus vond. Rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman was aanwezig tijdens de eerste dag van de rechtzaak. Vanavond is ze te gast bij Pauw & Witteman om het proces te bespreken.
Frans Timmermans
Op Tweede Paasdag presenteren Jeroen Pauw en Tijs van den Brink live vanuit Amsterdam het programma S.O.S. Syrië!. Het betreft een informatief programma met aandacht voor de hulpverlening door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Syrië. Met studiogesprekken en reportages ter plaatse. De opbrengst van de campagne zal verdeeld worden over tien verschillende humanitaire organisaties uit Nederland die nu al in het Syrische oorlogsgebied actief zijn. Hierbij gaat het onder meer om medische hulp en het verspreiden van voedsel en dekens. Dit is niet makkelijk, omdat de hulpverlening hinder ondervindt door de gewelddadigheden en logistieke problemen. Waarom is de noodhulp nog niet goed op gang gekomen? Op wat voor een problemen stuiten de hulporganisaties? Wat heeft Nederland tot nu toe gedaan om Syrië te helpen? Daarover en meer praat Pauw & Witteman vanavond met de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
Rutger Bregman
Historicus Rutger Bregman stelt dat jongeren van de 21ste eeuw de vooruitgang opnieuw moeten uitvinden. Hierover schreef hij het boek De geschiedenis van de vooruitgang dat vandaag uit is gekomen. Waarom heeft de vooruitgang zijn beloftes niet ingelost? Op zoek naar antwoorden neemt Bregman de lezer mee op een reis van de Oerknal tot nu, van het vlaggenschip van Columbus naar het laboratorium van Thomas Edison, van de oudste grotschilderingen naar de beursvloeren op Wall Street. De geschiedenis van de vooruitgang is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof in een tijdperk dat er maar niet in kan voorzien. Rutger Bregman is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om zijn boek en zijn pleidooi voor een einde van de vooruitgang te bespreken.
Remco Bleeker
Betonreparateur en fossielenhobbyist Remco Bleeker blijkt in een groeve in Winterswijk een opmerkelijke, nieuwe soort zwemmende sauriër gevonden te hebben. Eentje waarnaar wetenschappers al een hele tijd zochten. Het gebeurt vaker dat uit het kalksteen van de Winterswijkse groeve van de firma Sibelco nieuwe soorten opduiken. Maar deze is wel heel bijzonder, volgens conservator Dennis Nieweg van museum TwentseWelle in Enschede. Remco Bleeker is vanavond te gast bij Pauw & Witteman zijn vondst te bespreken, wat betekent dit voor de wetenschappelijke wereld?
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 28 maart door de VARA en NTR. Te gast was Frans Timmermans. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.