Uitzending
Pauw & Witteman - 27-1-2009

27-1-2009

Pauw & Witteman

1550 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Wouter Bos, Geert-Jan Knoops en Murat Kurnaz.

Wouter Bos
Toen Wouter Bos vorig jaar ABN Amro en Fortis Nederland nationaliseerde oogstte hij veel lof. Hij had twee van de belangrijkste Nederlandse banken van de ondergang gered. Ook toen de minister van Financiën vervolgens voor tientallen miljarden garant stond voor financiële instellingen, kreeg hij Kamerbrede steun. Gisteren sloeg Bos een nieuwe weg in. Hij nam voor 22 miljard euro slechte hypotheekleningen over van ING. Bos voorkwam hiermee dat de bank zou omvallen. Na het bekend worden van de maatregel schoot de koers van ING met 30 procent omhoog. Bij Pauw & Witteman uitte SP-Kamerlid Ewout Irrgang gisteravond zware kritiek op Bos. Volgens hem is het onduidelijk waaruit de leningen precies bestaan en wat ze waard zijn, Irrgang noemde ze "dubieus".

Geert-Jan Knoops
De sluiting van het gevangenenkamp op Guantánamo Bay was een van de eerste beslissingen van de kersverse president Obama. Op 11 januari 2002 kwamen de eerste terreurverdachten aan in het kamp. De gedetineerden werden opgesloten onder een zeer streng regime en zonder uitzicht op een proces. Strafpleiter Geert-Jan Knoops werd in 2005 ingeschakeld door de verdediging van terreurdachte Hamdan. Mede dankzij het advies van Knoops dwong het advocatenteam het Hooggerechtshof tot een unieke uitspraak. Het hof verklaarde het proces tegen Hamdan ongeldig. Aan de hand van de zaak Hamdan schreef Knoops zijn eerste thriller, Advocaat van de vijand.

Murat Kurnaz
Murat Kurnaz werd geboren in Duitsland en is van Turkse komaf. Tijdens een pelgrimstocht in Pakistan werd hij in december 2001 aangehouden. Hij werd tijdens een routinecontrole uit een gezelschap gepikt. Voor Kurnaz het goed en wel besefte, droeg Pakistan hem over aan de Amerikanen. Als terreurverdachte ging hij richting Guantánamo Bay. Over zijn verblijf in het kamp schreef Kurnaz het boek In de hel van Guantánamo. Hierin beschrijft Kurnaz hoe zijn ondervragers hem martelden met elektroshocks en hem dagenlang aan zijn armen ophingen. Na vijf jaar werd Kurnaz vrijgelaten. Hij had niets te maken met Al Qeada of de talibaan.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Geert-Jan Knoops, Wouter Bos en Murat Kurnaz te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op dinsdag 27 januari door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie