Uitzending
Pauw & Witteman - 20-1-2009

20-1-2009

Pauw & Witteman

1826 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Maarten van Rossem, Margriet van der Linden, Femke Halsema en Ben Bot.

Femke Halsema
Aan tafel bespreken de gasten de inauguratie van Obama. Bij het afleggen van de eed versprak Obama zich, maar volgens Maarten van Rossem kwam dat ook door gestuntel van opperrechter Roberts. Opzij-hoofdredacteur Van der Linden viel het op dat de speech van Obama "gevaarloos was" met veel gemeenpplaatsen. Ben Bot, topdiplomaat, vond zijn speech "presidentieel".

Maarten van Rossem
"We are a nation of christians, muslims, hindus and non believers." Het absolute hoogtepunt in Obama's redevoering, aldus Amerika-deskundige Maarten van Rossem. Niet-gelovigen waren volgens hem een "gediscrimineerde" groep. De grote rol van God in de Amerikaanse politiek is van de afgelopen decennia. Oud-president George W. Bush dacht zelfs dat hij door God was geroepen.

Ben Bot
Onder leiding van oud-president Bush werd Irak in 2003 binnengevallen. Dat gebeurde met politieke steun van Nederland. Wellicht komt er toch een onderzoek naar de precieze afwegingen van het kabinet om die oorlog te steunen. Dit na een recente publicatie van een geheim memo in NRC Handelsblad. Uit dit memo blijkt dat volkenrechtspecialisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken die inval als illegaal bestempelden. Ben Bot was in zijn ambtstermijn als minister verantwoordelijk voor dat dossier.

Margriet van der Linden
Margriet van der Linden volgde onlangs Cisca Dresselhuys op als hoofdredacteur van Opzij. Volgens Van der Linden is Michelle een belangrijk rolmodel voor zwarte vrouwen in Amerika en de rest van de wereld. Femke Halsema vreest dat de rol van 'first ladies' na Hillary Clinton is beperkt tot het bakken van koekjes. Van Rossem heeft het liefst een vrijgezel als president, de rest leidt alleen maar af.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Ben Bot, Femke Halsema, Maarten van Rossem en Margriet van der Linden te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op dinsdag 20 januari door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie