Uitzending
Pauw & Witteman - 23-10-2008

23-10-2008

Pauw & Witteman

1610 x bekeken | 0 reacties
7
Woensdagavond aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Marco Borsato, Thomas Lieske, Barbara den Uijl en Alexander Pechtold.

Alexander Pechtold
Jarenlang hebben bankiers onduidelijke kredietconstructies op de markt gebracht om bonussen op te strijken. Daarbij werd steeds schimmiger welke risico's de banken precies liepen. Nu de Nederlandse staat Fortis en ABN Amro heeft genationaliseerd en 10 miljard in ING heeft gestoken, vindt D66-leider Pechtold het de hoogste tijd om bankiers een ambtseed te laten afleggen.

Barbara den Uijl
Barbara den Uijl is sinds 2007 woordvoerder/ communicatieadviseur bij de Consumentenbond. Daar kwamen de afgelopen tijd nogal wat vragen binnen over de gevolgen van de kredietcrisis. In de uitzending worden de vijf meest prangende vragen beantwoord.

Thomas Lieske
Thomas Lieske schreef zijn roman Dünya niet op een laptop of schrijfmachine, maar met potlood op velletjes papier. Weg van huis en haard in een huis in Berlijn creëerde Lieske het universum voor zijn nieuwe roman. In essentie gaat het verhaal over de relatie tussen vader en dochter, gesitueerd in het Turkije in de jaren dertig.

Beschrijving
Het Turkse platteland, rond 1930. Simon en Otto, twee Hollanders, zijn na de Eerste Wereldoorlog tewerkgesteld bij de bouw van het eerste Turkse luchtschip. Zij hebben een dochter, Julia, die niet beter weet dan dat Simon haar vader is en haar moeder een jonggestorven Turkse. De rijke en mondaine Dünya Suman, betrapt op diefstal, wordt gedwongen de Hollanders te verzorgen. Op een dag hoort zij hoe Simon in werkelijkheid aan het kind is gekomen. Alles is gebaseerd op één grote leugen, beseft ze. Maar haar band met Julia is dan al zo sterk dat zij de leugen in stand houdt - en haar kans op eerherstel opoffert.

Marco Borsato
In 2006 werd Marco Borsato qua bezoekersaantallen de grootste artiest van Nederland. Met Symphonica in Rosso verkocht hij tien keer het Gelredome uit. Voor zijn nieuwe concertreeks Wit licht liet Borsato het orkest thuis en stond dus met alleen zijn band op het podium. Volgens de Telegraaf is het duidelijk dat Borsato deze keer "zelf centraal staat" en was hij "heer en meester in het Gelredome." Borsato trad acht keer op in het Arnhemse stadion en sloot de reeks afgelopen dinsdag af. Als de meer dan driehonderdduizend bezoekers nog niet genoeg Borsato hebben gezien, kunnen ze vanaf december met hun concertkaartje gratis naar de film Wit licht. Wit licht is een film van Jean van de Velde en speelt zich af in een Afrikaans land dat door geweld wordt geteisterd. Marco Borsato speelt in Wit licht zijn eerste hoofdrol. Door zijn werk als ambassadeur van Warchild heeft hij met vele kindsoldaten gesproken en wilde er per sé een film over maken.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 23 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Marco Borsato, Alexander Pechtold en Thomas Lieske. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie