Uitzending
Pauw & Witteman - 21-10-2008

21-10-2008

Pauw & Witteman

1157 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast: Maria van der Hoeven, Peter Paul de Vries, Frédérique Spigt en Chris de Stoop.

Maria van der Hoeven
Afgelopen weekend schoot minister Bos ING te hulp en heeft 10 miljard euro in het bedrijf gestoken om de bank gezond te houden. Door de crisis in de financiële wereld zijn banken veel voorzichtiger met het verstrekken van kredieten, aan elkaar, aan particulieren en aan ondernemers. Banken willen geen risico's meer nemen met leningen die wellicht niet worden terugbetaald. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) wil dat bedrijven gewoon geld kunnen blijven lenen bij de banken. Daarom staat de overheid garant voor bedragen tot anderhalf miljoen euro voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. In kunnen 700.000 ondernemingen gebruik maken van de garantstelling.

Chris de Stoop
Chris de Stoop is als enige Vlaming genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2008. Hij schreef Het complot van België over paranoia en complottheorieën. Enkele jaren geleden werd Chris de Stoop opgezocht door de jonge, mysterieuze Nina H., die hem overlaadde met dossiers. Zij vertelde hem over een complot, waar de regering van België bij betrokken zou zijn, ten tijde van de genocide in Rwanda, Chris de Stoop was daar in 1994 en hij maakte mee hoe de Belgische regering haar troepen terugtrok en de moordenaars ongestraft liet begaan. Het relaas van Nina H. voert de auteur ook terug naar het schokkende verhaal van zijn Nonkel André, die in het België van de jaren vijftig werd overgeleverd aan de meest barbaarse praktijken van de psychiatrie.

Peter Paul de Vries
Afgelopen vrijdag kelderde de koers van ING met 27 procent. Die neergang was al bezig voordat ING de tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Gedurende de de vrijdag gingen geruchten de ronde dat ING met de overheid praatte over een kapitaalsinjectie. Beurshandelaren maakten daaruit op dat de positie van ING zwakker was dan ze dachten.
Volgens Peter Paul de Vries, voormalig directeur van de Vereniging van effectenbezitters is het "bij ING zonder meer uitgelekt. Dat kan bijna niet anders". Er zou dan gehandeld zijn met voorkennis.
Inmiddels doet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek naar de gang van zaken rond ING.

Frédérique Spigt
Zangeres Frédérique Spigt viert haar jubileum, ze bracht deze maand haar tiende album uit: Vreemd. Spigt debuteerde in 1996 met Frédérique Spigt Con La Piccola Orchestra en is sindsdien een vaste waarde in de Nederlandse muziek. En hoewel ze de vijftig inmiddels is gepasseerd, houdt ze vast aan rock-'n-roll. "Ik was én blijf een ongeleid projectiel. Gelukkig: voor je het weet zit je vast in een stramien met kinderen en een nieuwbouwhuis in Capelle aan den IJssel", zei Spigt in het Algemeen Dagblad. De jubileumtournee Vreemd gaat op 23 oktober in première in de Leidse Schouwburg.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 21 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Maria van der Hoeven, Peter Paul de Vries, Frédérique Spigt en Dé Stoop. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie