Uitzending
Pauw & Witteman - 27-10-2008

27-10-2008

Pauw & Witteman

1078 x bekeken | 0 reacties
6
Maandag te gast: Agnes Kant, Peter Paul de Vries, Leontien van Moorsel en Tom Kleijn.

Agnes Kant en Peter Paul de Vries
SP-fractievoorzitter Agnes Kant presenteerde vanmiddag een ‘dertig punten plan’ van de SP om de kredietcrisis te lijf te gaan. In het plan staat onder meer dat “in deze crisis eindelijk weer wordt erkend dat de overheid niet het probleem is, maar de oplossing.” Peter Paul de Vries, beleggingsdeskundige en voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, houdt het SP-plan tegen het licht. Een ingrijpende overheid betekent vaak minder rendement voor de aandeelhouder of erger zoals bij de staatsovername van Fortis gebeurde. De kernpunten van het 'dertig punten plan' zijn:
-een wereldwijde financiële en monetaire herordening door ingrijpende hervorming van het IMF, óf oprichting van een World Financial Authority onder de vlag van de VN;
-versterking van het ‘Rijnlandse model’, het sociale economische model waarin de overheid een bepalende rol speelt in plaats van de markt;
-meer toezicht op de financiële sector;
-toepassing van uitgebreid crisismanagement om de directe schade van de kredietcrisis te beteugelen.

Leontien van Moorsel
Wielrenster Leontien van Moorsel behaalde maar liefst 4 Olympische titels, 9 wereldkampioenschappen en 2 tourzeges. Het succes bleek echter een zeer zwarte keerzijde te hebben, hetgeen blijkt uit het boek De rit van Mijn leven van Marjolein Hurkmans. Hierin vertelt van Moorsel zeer openhartig over de vele ups and downs, haar strijd tegen een eetstoornis en het moederschap dat haar leven nieuwe invulling geeft nu de pedalen niet langer permanent ronddraaien.

Tom Kleijn
Nova verslaggever Tom Kleijn schreef Zwemmen in Bagdad, een dagboek over zijn ervaringen in Irak. Hij komt er al sinds 2002, dus voordat de Amerikanen het land binnenvielen. Hij zag het land veranderen van een weliswaar wrede, maar strak geleide dictatuur naar een land in chaos. Hij interviewde onder meer Tariq Aziz, opstandelingen in Fallujah, de eerste democratische president en Nederlandse militairen. Het boek maakt de constante dreiging in het leven van Iraakse burgers en buitenlandse militairen op een indringende manier voelbaar.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 27 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Agnes Kant, Leontien van Moorsel, Peter Paul de Vries en Tom Kleijn. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie