Uitzending
Pauw & Witteman - 20-11-2008

20-11-2008

Pauw & Witteman

2147 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast: Joanie de Rijke, Adjiedj Bakas, Johan Huibers en Midas Dekkers.

Midas Dekkers en Johan Huibers
Een groep behoudende christenen wil in 2009 een folder verspreiden waarin gesteld wordt dat de evolutieleer net zo goed een geloof is als het creationisme. In 2009 wordt de tweehondertste geboortedag van Darwin gevierd en de brochure Evolutie of schepping - Wat geloof jij? moet een tegengeluid bieden aan de leer die stelt dat de mens van de aap afstamt. Maar liefst zes miljoen huishoudens moeten de folder in de bus gaan krijgen. Johan Huibers heeft een Ark van Noach gebouwd en is momenteel bezig met een tweede. Hij gelooft niet dat de wereld op korte termijn door een zondvloed getroffen zal worden, maar gebruikt de Ark “om het Bijbelverhaal dicht bij de mensen te brengen”. Huibers ondersteunt de brochure. Bioloog en schrijver Midas Dekkers kan zich uiteraard wél vinden in de theorie van Darwin en gaat met Huibers in discussie.

Adjiedj Bakas
Trendwatcher Adjiedj Bakas schreef samen met marketeer Roger Peverelli het boek The Future of Finance. Hierin worden een aantal voorspellingen en verwachtingen uitgesproken, met name op het gebied van economie. Maar ook privacy, ethiek en spiritualiteit komen aan de orde. Een kleine greep uit het boek: Bakas voorspelt dat de huidige recessie maar twee jaar zal duren. Daarna zal de economie, in ecovriendelijke en duurzame vorm, naar recordhoogte stijgen. Ook verwacht Bakas dat spaargelden in IJsland wel weer terecht komen. Er is daar veel potentieel voor nieuwe economische pijlers, zoals groene energie uit de vele geisers.
Het boek bevat bijdragen van topmanagers van de grootste ondernemingen in de financiële wereld, waaronder ING Group, Fortis, Royal Bank of Scotland, Merrill Lynch en Zurich Financial Services.

Joanie de Rijke
Onlangs bezocht journaliste Joanie de Rijke Afghanistan. Ze was ‘embedded’ bij Nepalese Gurkha’s, de elitetroepen van de Britten. Ze wilde echter ook graag de situatie vanuit het blikpunt van de Taliban optekenen en na maanden van voorbereiding lukte het om contact te leggen met een Talibancommandant. Een ontmoeting werd geregeld, maar de Taliban besloten haar vast te houden. Zes dagen zat de Rijke in doodsangst, maar werd uiteindelijk vrijgelaten.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 20 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Adjiedj Bakas, Midas Dekkers, Johan Huibers en Joanie de Rijke. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie