24-11-2008
1599 x bekeken | 0 reacties
Vanavond te gast: Marcel Rözer, Nora Morales de Cortiñas, Fred Teeven, Frans van der Reijt en Renzo Martens.
Marcel Rözer
Het Wereldkampioenschap voetbal in 1978 is altijd omstreden geweest. Indertijd ging Argentinië gebukt onder een militaire dictatuur: het bewind Videla. Tijdens dit bewind zijn vele tegenstanders van het regime gemarteld of verdwenen. De verkiezing van Argentinië als gastland van het WK leidde daarom tot veel kritiek. Desondanks deed Nederland gewoon mee en haalde de finale, waarin Oranje echter door de Argentijnen werd verslagen. Vandaag verschijnt het boek Voetbal in een vuile oorlog waarin het WK inclusief de politieke situatie wordt geanalyseerd. De auteurs Marcel Rözer en Iwan van Duren stellen zich de vraag of het WK in Argentinië gespeeld had moeten worden. Het lijvige boek wordt vandaag gepresenteerd aan prinses Máxima in aanwezigheid van Nora Morales de Cortiñas. Zij is woordvoerster van de Dwaze Moeders van het Plaza de Mayo en zal vanavond ook in de uitzending aanwezig zijn. Máxima’s vader was staatssecretaris en minister tijdens het Videla-bewind.
Renzo Martens
Kunstenaar Renzo Martens maakte een film die het midden houdt tussen documentaire, film en videokunstwerk. In Episode 3 – Enjoy Poverty gaat Martens op eigen houtje naar Congo. Hij zeult een neonreclame met de tekst ‘Enjoy poverty’ met zich mee, die hij in een miniscuul en afgelegen dorp laat ontbranden. Zijn doel is de Congolezen te leren dat ze zich maar beter neer kunnen leggen bij hun lot. Of beter nog, er munt uit moeten slaan. Zo leert hij een aantal fotografen hoe ze hongerende kinderen het best in beeld kunnen brengen omdat foto’s van ellende veel meer opbrengen dan bruidsreportages. Verder brengt Martens de machinerieën van de internationale noodhulporganisaties in beeld. Zelfs in kampen waar mensen creperen van de honger is het voor hulporganisaties noodzakelijk dat op elk verstrekt item hun logo te zien is, zodat de donateurs zien dat hun geld welbesteed is. Martens bedient zich niet van een ‘objectieve’ documentairestijl, maar zet zijn eigen ontregelende, ijdele en intrigerende persoonlijkheid in om de kijker te irriteren én te betrekken bij een film die even harteloos als emotionerend is.
Fred Teeven en Frans van der Reijt
Vandaag stelde Tweede Kamerlid Fred Teeven in het gratis dagblad Metro dat wat hem betreft verdachten van zware geweldsmisdrijven in het openbaar worden berecht. Nu bestaat het idee dat elke minderjarige moordenaar er met een lichte straf vanaf komt. De VVD-er wil graag inzichtelijk maken waarom de rechter ervoor kiest volgens het jeugdstrafrecht, en dus milder, te oordelen. Daarbij is er een wetsontwerp in de maak waardoor minderjarige criminelen harder gestraft zouden gaan worden. Oud-kinderrechter Frans van der Reijt is het grondig met Teeven oneens. Jonge criminelen verdienen een tweede kans. De berechting achter gesloten deuren biedt hen juist de bescherming om na hun straf opnieuw te kunnen beginnen. Daarbij is volgens van der Reijt gebleken dat hardere straffen niet per definitie tot minder criminaliteit leiden
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 24 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Fred Teeven en Marcel Rözer. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.